Ζήτημα ημερών η επανέναρξη “διαλόγου” Αθήνας-Άγκυρας… ερωτηματικά

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, με τον 61ο γύρο να λαμβάνει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ. Στην πράξη, σχεδόν πέντε χρόνια μετά τον προηγούμενο γύρο των διερευνητικών επαφών, η Αθήνα δεν γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να περιμένει, δεδομένων όλων όσων έχουν μεσολαβήσει από την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη σαφή εθνικιστική στροφή που έκτοτε έλαβε η κυβέρνηση της γείτονος.

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Επίσης, στην Αθήνα είναι ξεκάθαρο ότι πολλά απ’ όσα συζητούνται δημοσίως κινούνται και στη σφαίρα της δημιουργίας εντυπώσεων, όπως για παράδειγμα η πρόταση για «μεσολάβηση» του Εντι Ράμα και συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα Τίρανα, κάτι που –όπως φαίνεται– η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται. Η εξίσωση των διερευνητικών είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη και πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι από το 2002 έως και το 2016 παρήχθησαν περίπου 5.000 σελίδες πρακτικών με κύριο θέμα τις συζητήσεις για συμφωνία επί της οριοθέτησης χωρικών υδάτων, που σε κάποιο σημείο έφθασε και κοντά στη διευθέτησή του.

Η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι πέρα από ζητήματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες (χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, αποκλειστική οικονομική ζώνη) δεν προτίθεται να συζητήσει τίποτε άλλο. Από την τουρκική πλευρά τίθεται, δημοσίως τουλάχιστον, σειρά ζητημάτων, με βασικότερα την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και την αμφισβήτηση επί της κυριαρχίας κάποιων νησίδων. Ακόμα και αν –υποθετικά– η τουρκική πλευρά θέσει, όπως και στο παρελθόν, τέτοια ζητήματα, η ελληνική πλευρά απλώς δεν θα τα συζητήσει. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη συνάντηση έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια αναμένεται να είναι αναγνωριστικού τύπου, καθώς η ελληνική αντιπροσωπεία θα πρέπει να διαπιστώσει ποιες είναι οι πολιτικές εντολές που έχει η τουρκική και ποια είναι τα περιθώρια συζητήσεων. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή