Ύψωμα 739, 1941 – Σαρωτική έφοδος των Πειραιωτών του 34ου Συντάγματος

Στις αρχές Μαρτίου 1941 ο Ελληνικός Στρατός βρισκόταν ενώπιον του Τεπελενίου. Το Α’ Σώμα Στρατού είχε διατάξει την περίφημη ΙΙ Μεραρχία Πεζικού (ΜΠ) του υποστρατήγου Λάβδα να εκκαθαρίσει το ορεινό συγκρότημα του Γκόλικο με στόχο την υπερκέραση της τοποθεσίας του Λέκλι. Η ΙΙ ΜΠ ενισχύθηκε με το 11ου Σύνταγμα Πεζικού (2 τάγματα). Το σύνταγμα αυτό θα επιτίθεντο μαζί με το 34ο Σύνταγμα Πεζικού, το σύνταγμα του Πειραιά, που το διοικούσε ο συνταγματάρχης Αλέξανδρος Τσιγκούνης (ή Τσιγγούνης).

Τα δύο ελληνικά συντάγματα θα εξορμούσαν, το μεν 11ο από τον τομέα της Χόρμοβας, το δε 34ο από τον τομέα της Μαλέσοβας. Στις 06.15 της 7ης Μαρτίου το ΙΙΙ/11Τάγμα Πεζικού (ΤΠ), υπό τον αντισυνταγματάρχη Παυσανία Κατσώτα εφόρμησε, κατόπιν 15λεπτης προπαρασκευής πυροβολικού και διά της λόγχης κατέλαβε την κορυφή Δόντι του υψώματος 1615, συλλαμβάνοντας 220 Ιταλούς αιχμαλώτους. Στην συνέχεια όμως το τάγμα καθηλώθηκε λόγω της συντριπτικής βολής του ιταλικού πυροβολικού.

Νέα προσπάθεια κατά του υψώματος 556 απέτυχε και το τάγμα υποχρεώθηκε να υποχωρήσει λόγω της εχθρικής πίεσης. Το Ι/11 ΤΠ εξόρμησε 15 λεπτά μετά το ΙΙΙ/11 και μετά από αγώνα σώμα με σώμα 30 λεπτών, κατέλαβε το ανώνυμο ύψωμα βορειοανατολικά του Λέκλι, συλλαμβάνοντας 150 Ιταλούς αιχμαλώτους. Και πάλι όμως οι Ιταλοί αντέδρασαν με μανία και το τάγμα επίσης καθηλώθηκε. Έτσι το ένα σκέλος της επίθεσης είχε αποτύχει.

Έφοδος Πειραιωτών

Το 3ο Σύνταγμα εκτόξευσε την επίθεσή του στις 15.00 της 7ης Μαρτίου, εξορμώντας, μετά από 20λεπτη προπαρασκευή πυροβολικού, με το ΙΙ/34ΤΠ κατά του υψώματος 739 και με το Ι/34ΤΠ κατά του υψώματος Κόντρα. Διαβάστε την συνέχεια στο History-point.gr