Υπουργείο Εξωτερικών: Η Κύπρος δεν είναι μόνη έναντι της Τουρκίας…

«Η σημερινή θλιβερή επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου υπενθυμίζει στη Διεθνή Κοινότητα τη συνεχιζόμενη, επί 36ετία, κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Το ΥΠΕΞ στέκεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας πως ο ΟΗΕ «έχει ρητά καταδικάσει την παράνομη, αποσχιστική και άκυρη αυτή οντότητα», καθώς επίσης «έχει καλέσει, όπως επιτάσσει η διεθνής νομιμότητα, όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν ή τη βοηθήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο». Όπως προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών, «μόνη θλιβερή εξαίρεση περιφρόνησης των αποφάσεων αυτών η Τουρκία».

Το υπουργείο σημειώνει ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σήμερα νέες προκλήσεις και παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων από την κατοχική δύναμη. Προσθέτει, δε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, δεν είναι μόνη της απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις.

Το ΥΠΕΞ καλεί την Άγκυρα «να αντιληφθεί ότι η κλιμάκωση των παρανομιών και των προκλήσεων δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε αντίστοιχη κλιμάκωση και της διεθνούς αντίδρασης προς αυτήν». Σημειώνει δε, ότι το Διεθνές Δίκαιο υπάρχει για να εφαρμόζεται από όλους, πλήρως και όχι επιλεκτικά.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί και να αναγνωρίσει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο» υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, συμπληρώνοντας πως «σταθερός εθνικός στόχος είναι η αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στο νησί, ο τερματισμός της κατοχής, η κατάργηση του απολύτως αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος, η επίτευξη συμφωνημένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών».

Καταλήγοντας, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Κύπρου και υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ερντογάν: Δεν θα γίνουμε αιχμάλωτοι στο παιχνίδι των Ελληνοκυπρίων

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «κανένας, και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχει το δικαίωμα να καταστήσει τους Τουρκοκυπρίους αιχμάλωτους στο παιχνίδι των Ελληνοκυπρίων».

«Οι προσπάθειες της Τουρκίας για μία δίκαιη, βιώσιμη πολιτική λύση για την Κύπρο δεν ανταποδίδονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά» έσπευσε να προσθέσει, στρέφοντας τα πυρά προς τη Λευκωσία. Προειδοποίησε δε, ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των υδρογονανθράκων».

Ανοιχτά της Καρπασίας στην Κύπρο ο «Πορθητής»

Υπενθυμίζεται πως σε θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της χερσονήσου της Καρπασίας, στην Κύπρο, βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο «Πορθητής» (Φατίχ). Σύμφωνα με Navtex που εξέδωσε η Τουρκία την Τετάρτη, ο «Πορθητής» θα διεξάγει γεώτρηση – μαζί με υποστηρικτικά πλοία – στη συγκεκριμένη περιοχή από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου. Στην ίδια περιοχή βρέθηκε στο παρελθόν και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο πλέον βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.