Ύπουλο γερμανικό παιχνίδι κατά των κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου

«Η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει εξαγωγέας φυσικού αερίου. Ενας ισχυρός γείτονας εγείρει όμως ήδη ενστάσεις», γράφει σε σχετικό της άρθρο η Handelsblatt. Η γερμανική οικονομική εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου κ. Λακκοτρύπη ότι στο τεμάχιο 10 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο, αλλά και παγκοσμίως εδώ και δύο χρόνια.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα κοιτάσματα υπολογίζονται γύρω στα 140 με 220 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και ότι «αναστάτωση θα μπορούσε να προέλθει από έναν μεγάλο γείτονα της Κύπρου, ο οποίος αμφισβητεί την κυριότητα των φυσικών κοιτασμάτων. Η Τουρκία θέλει να έχει λόγο όταν στην ανατολική Μεσόγειο θα γίνονται έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως η διένεξη για το φυσικό αέριο, θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Κύπρου: «Ήδη πριν από ένα χρόνο, η Τουρκία είχε μπλοκάρει με πολλά πολεμικά πλοία το ιταλικό πλοίο γεωτρήσεων «Saipem 12.000», το οποίο κατά παραγγελία της Eni αναζητούσε φυσικό αέριο στις νότιες ακτές της Κύπρου. Οι Ιταλοί υπαναχώρησαν και μετά από λίγες μέρες αποχώρησαν.

Ο θαλάσσιος αποκλεισμός έδειξε πόσο επικίνδυνη είναι η διαμάχη για το φυσικό αέριο. Η επανένωση της Κύπρου θα ήταν ένας τρόπος για να αποσοβηθούν οι εντάσεις για τους φυσικούς πόρους. Οι συνομιλίες για διευθέτηση της κρίσης διεκόπησαν όμως το καλοκαίρι του 2017, κυρίως εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής από τη βόρεια Κύπρο».

Και το άρθρο καταλήγει: «Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε την Τρίτη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να διερευνήσει τις δυνατότητες για νέες συνομιλίες. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση ο Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για επανάληψη των συνομιλιών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΟ DP: Οι Γερμανοί έχουν συνάψει ενεργειακή συμμαχία με τη Ρωσία και την Τουρκία και δεν επιθυμούν την εναλλακτική τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ισχυρές πηγές πλην της Ρωσίας. Η γερμανική βιομηχανία πουλάει τα προϊόντα της στη μεγάλη ρωσική αγορά και σε αντάλλαγμα λαμβάνει φυσικό αέριο (βλ. Nord Stream 2).

Οι δε Ρώσοι, μέσω Γερμανίας, κατοχυρώνουν σε σημαντικό βαθμό τον ενεργειακό έλεγχο της ευρωπαϊκής ηπείρου… Εξ ου και ενίοτε προβληματίζει η απουσία σοβαρής αναφοράς στους υδρογονάνθρακες στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς επίσης και οι θρυλούμενες καλές σχέσεις με το “λόμπι” των πανίσχυρων γερμανικών εταιριών που εμπλέκονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.