Υποβρύχιο Type 039A κλάσης Yuan έστειλε στον Ινδικό Ωκεανό η Κίνα

Σε μια προκλητική για την Ινδία κίνηση προέβη το Κινεζικό Ναυτικό αποστέλλοντας στον Ινδικό Ωκεανό ένα υποβρύχιο συμβατικής πρόωσης τύπου Type 039A κλάσης Yuan και ένα πλοίο υποστήριξης υποβρυχίων Type 926.

Πρόκειται για την όγδοη φορά που το Κινεζικό Ναυτικό αναπτύσσει στην ευρύτερη περιοχή του ινδικού Ωκεανού υποβρύχιο από το 2013 και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να υλοποιεί αυτή την πρακτική για τα επόμενα χρόνια. Την τελευταία φορά που η Κίνα είχε στείλει στον Ινδικό Ωκεανό υποβρύχιο είχε παραμείνει στην περιοχή για πέντε μήνες στο πλαίσιο μίας αποστολής κατά της πειρατείας διασφαλίζοντας τις ναυτικές πλόες που ακολουθούν τα εμπορικά πλοία που εξάγουν τα κινεζικά προϊόντα και μεταφέρουν στην Κίνα τις πρώτες ύλες για την εξαγωγική βιομηχανία.

Το κινεζικό υποβρύχιο Type 039A εντάχτηκε στην δύναμη του Κινεζικού Ναυτικού το 2006, θεωρείται ένα από τα πλέον σύγχρονα και αθόρυβα υποβρύχια του κινεζικού Στόλου και επιλέχτηκε από το Πακιστανικό Ναυτικό.

Η πακιστανική παραγγελία αφορά την ναυπήγηση οκτώ σκαφών μιας τροποποιημένης έκδοσης της κλάσης Yuan έναντι 4-5 δις δολαρίων. Το πρώτο υποβρύχιο θα παραδοθεί στα τέλη του 2023 και τα υπόλοιπα μέχρι και το 2028.