Υποθέσεις δολοφονιών, στη Ρωσική Ομοσπονδία του Βλαδίμηρου Πούτιν

Η σύγχρονη πολιτική ζωή της Ρωσικής Ομοσπονδίας θρύβει από υποθέσεις δολοφονιών πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων και κατασκόπων. Η ελλιπής γνώση μας ή καλύτερα η ασθενής μνήμη και αξιολόγηση αυτών των υποθέσεων, ίσως αιτιολογείται από την πολύ μικρή ροή πληροφοριών που μας παρέχεται από εκείνη την πλευρά, εν σχέσει με τα τεκταινόμενα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Κωνσταντίνος Καλφούντζος (Γεωλόγος)
MSc Κατάλυση και Προστασία Περιβάλλοντος
MSc Θαλάσσια Γεωλογία και Περιβαλλοντική Ωκεανογραφία

Εξ’ άλλου στη Γηραιά Ήπειρο το ενδιαφέρον το μονοπωλούν το κύμα ισλαμιστικής τρομοκρατίας που «θερίζει» χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία και προσφάτως η Ισπανία, η ελληνική οικονομική κρίση και το Brexit. Η λίστα που ακολουθεί κάθε άλλο παρά είναι εξαντλητική. Είναι μόνο ενδεικτική, καθώς πολλοί εχθροί του Κρεμλίνου είχαν πανομοιότυπη κατάληξη…

Άννα Στεπάνοβνα Πολιτόφσκαγια (δημοσιογράφος)

Υπέστη απόπειρα δηλητηρίασης – πιθανότατα με ραδιενεργό πολώνιο* – το 2004 εν πτήσει κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Μπεσλάν. Νοσηλεύτηκε εγκαίρως και διέφυγε τον θάνατο. Όμως, δύο χρόνια αργότερα, το 2006 βρέθηκε δολοφονημένη στην είσοδο της πολυκατοικίας της από πυροβολισμό στο κεφάλι.

Επέκρινε δριμύτατα το καθεστώς Πούτιν, κατήγγειλε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα ρωσικά στρατεύματα στον πόλεμο στην Τσετσενία, ενώ συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων του Μπεσλάν.

Αλεξάντερ Βαλτερόβιτς Λιτβινένκο (πρώην κατάσκοπος της FSB)

Ένα χρόνο μετά το θάνατο της δημοσιογράφου Άννας Πολιτόφσκαγια, πεθαίνει σε νοσοκομείου το Λονδίνου ο πρώην πράκτορας της FSB Αλεξάντερ Λιτβινένκο δηλητηριασμένος από ραδιενεργό πολώνιο. Είχε διαφύγει από τη Ρωσία λόγω του ανελέητου κυνηγητού του εκεί καθεστώτος και είχε εξασφαλίσει άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) υποπτευόταν ότι ο Λιτβινένκο λειτουργούσε από καιρό ως διπλός πράκτορας υπέρ των Βρετανών. Στο ξενοδοχείο Millenium του Λονδίνου συνάντησε τον επίσης πρώην πράκτορα Αντρέι Κωνσταντίνοβιτς Λουγκοβόι και τον επιχειρηματία Ντμίτρι Βλαδιμίροβιτς Κοτβούν.

Ακόμη, είχε συνάντηση με τον επίσης πρώην πράκτορα της FSB, Βιάτσεσλαβ Σοκολένκο και τον Ιταλό ακαδημαϊκό Μάριο Σκαραμέλα, ο οποίος τον προειδοποίησε για τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή του.

Βίκτορ Αντρίγιοβιτς Γιούστσενκο (πρόεδρος της Ουκρανίας 2005 – 2010)

Στη λήξη της θητείας του φιλορώσου Λεονίντ Ντανίλοβιτς Κούτσμα, ο φιλοδυτικός μεταρρυθμιστής Βίκτορ Αντρίγιοβιτς Γιούστσενκο κέρδισε τις επαναληπτικές ουκρανικές προεδρικές εκλογές το 2005, όταν με την υποστήριξη των «Δυτικών» που λειτούργησαν καταλυτικά στην κινητοποίηση της «πορτοκαλί διαμαρτυρίας», ανέτρεψε το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας που ανεδείκνυε πρώτο τον εκλεκτό του Κρεμλίνου Βίκτορ Φεντόροβιτς Γιανουκόβιτς.

Ίσως αρκετοί να θυμούνται στιγμιότυπο όπου όντας προσκεκλημένοι ο Πούτιν με τον Ντμίτρι Ανατόλιεβιτς Μεντβέντεφ σε εορταστικές εκδηλώσεις στην Ουκρανία από τον Κούτσμα και τον Γιανουκόβιτς, ο τελευταίος προσφέρει μία τσίχλα στον Μεντβέντεφ, αυτός την αποδέχεται, ενώ ο Πούτιν την αρνείται.

Αυτή υπήρξε μία πολύ επεισοδιακή εκστρατεία για τον Γιούστσενκο, καθώς και αυτός δηλητηριάστηκε έπειτα από γεύμα σε σπιτικό τραπέζι, αλλά διεκομίσθη εγκαίρως σε ειδική κλινική στην Ελβετία, πρόλαβε τα χειρότερα, αλλά οι επιπτώσεις της δηλητηρίασης ήταν πλέον εμφανείς στο πρόσωπό του.

Γιούρι Ντμίτριεβιτς Μπουντάνοφ (πρώην συνταγματάρχης στρατού)

Είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δέκα ετών για την απαγωγή, τον στραγγαλισμό και βιασμό της Τσετσένας Έλζα Κουνγκάεβα. Ήταν μία από τις ελάχιστες καταδίκες Ρώσου αξιωματικού για εγκλήματα πολέμου.

Ο ίδιος είχε αρνηθεί της κατηγορίες και προς την υπεράσπισή του κατηγόρησε την Κουνγκάεβα ως ελεύθερη σκοπευτή των ανταρτικών δυνάμεων. Ο συνταγματάρχης που είχε αποφυλακιστεί πρόωρα το 2008 λόγω καλής συμπεριφοράς, το 2011 δέχθηκε πολλές σφαίρες σε δρόμο της Μόσχας από άγνωστο, ο οποίος διέφυγε με αυτοκίνητο.

Μπορίς Γεφίμοβιτς Νεμτσόφ (πολιτικός)

Το 2015 με τέσσερις σφαίρες στην πλάτη, σε βραδινό περίπατο με τη σύντροφό του, στη Γέφυρα Μπαλσόι Μοσκβορέτσκι δολοφονείται ο Μπορίς Νεμτσόφ. Αρχηγός του κόμματος των φιλελευθέρων, δηλωμένος φιλοδυτικός, συνεισέφερε σφόδρα στην εισδοχή του καπιταλιστικού μοντέλου οικονομίας στα τέλη της θητείας Γέλτσιν και άφησε σημαντική παρακαταθήκη προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού του δικαστικού συστήματος της Ρωσίας, εισάγοντας το δυτικό μοντέλο των ενόρκων.

*Το πολώνιο είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο ραδιενεργό στοιχείο που ανακαλύφθηκε το 1898 από το ζεύγος Μαρί και Πιέρ Κιουρί, οι οποίοι το βάφτισαν προς τιμήν της χώρας τους, της Πολωνίας. Όντας άοσμο, άχρωμο και άγευστο, όπως θα δούμε εν συνεχεία αποτέλεσε το ιδανικό όπλο εξουδετέρωσης αντιφρονούντων και αντιπάλων.