ΥΠΕΞ Δένδια… Κι αν δεν σ’ αρέσουν τα προβλήματα με “συμμάχους”, στον Ερντογάν αρέσουν!

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε γελοιότητα και ανευθυνότητα τις πληροφορίες ότι ελληνικό έδαφος στον Έβρο έχει καταληφθεί από Τούρκους στρατοχωροφύλακες. Εάν, ωστόσο, θέλει ο ίδιος να διατηρήσει τη σοβαρότητα που επιβάλει το αξίωμά του, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί η Αθήνα προέβη σε διάβημα προς την Άγκυρα. Ποιο ακριβώς ήταν το περιεχόμενο της ελληνικής διαμαρτυρίας; Γιατί εάν δεν υπάρχει καμία παραβίαση εκ μέρους των Τούρκων δεν θα υπήρχε και λόγος να γίνει διάβημα.

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Για να βγάλουμε άκρη, όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν στις 11 Μαΐου, στην περιοχή Μελισσοκομείο στο Πέπλο, λίγο νοτιότερα των Φερών, όταν έγινε προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής πλευράς να βάλει πασσάλους. Σκοπός ήταν η έγερση εμποδίων με σκοπό να αποτραπεί –ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που πέφτει η στάθμη του ποταμού– η παράνομη είσοδος μεταναστών.

Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει μία έκταση περίπου 9.000 στρεμμάτων που βρίσκεται ανατολικότερα της κύριας κοίτης του ποταμού και η οποία ανήκει στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον επίσημο χάρτη του 1926.

Ας σημειωθεί πως σε άλλη περιοχή υπάρχει και τουρκική έκταση περίπου 8.000 στρεμμάτων δυτικότερα της κύριας κοίτης. Στις εν λόγω περιοχές υπάρχουν πυργίσκοι που καταδεικνύουν την ελληνική και αντιστοίχως τουρκική κυριαρχία, αλλά μετά από συμφωνία δεν είναι επανδρωμένοι με στρατιώτες.

Σε ένα σημείο της ελληνικής έκτασης εμβαδού περίπου 16 στρεμμάτων, υπάρχει ένα έλος που αυτή την εποχή ξεραίνεται. Είναι ακριβώς σ’ αυτό το σημείο που έχουν στήσει σκηνές Τούρκοι στρατοχωροφύλακες. Κι αυτό το σημείο, σύμφωνα με πηγές από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού είναι ελληνικό έδαφος κύριε Δένδια.

Κι αν θεωρείτε ότι δεν είναι έτσι, αντί για χαρακτηρισμούς, ξεκαθαρίστε επισήμως εάν αυτό ισχύει ή όχι. Εάν δεν το πράξετε, το επίμαχο τουίτ σας δεν είναι τίποτα περισσότερο από εύκολες κουβέντες που σκοπό είναι να θολώσουν τα νερά. Αυτές τις ημέρες, άλλωστε, έχετε πει κι άλλα προβληματικά, τα οποία σχολιάζω παρακάτω.

Τα τέσσερα πρωτόκολλα
Ας επιστρέψουμε, όμως, στο κυρίως θέμα. Το 1955 η αμερικανική εταιρεία Harza είχε προσπαθήσει με διάφορες τομές και την κατασκευή διώρυγας σε διάφορα σημεία να καταστήσει τον Έβρο πλωτό. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1963, είχε προκύψει μία πρώτη συμφωνία για την ανταλλαγή μικρής έκτασης εδαφών εκατέρωθεν του ποταμού, αλλά το σχετικό πρωτόκολλο δεν κυρώθηκε ποτέ από την Τουρκία.

Το 1969 και το 1971 υπεγράφησαν τέσσερα πρωτόκολλα για την περιοχή. Η Ελλάδα τα κύρωσε όλα, ενώ η Τουρκία δεν κύρωσε αυτό που είχε αντικείμενο την πρόληψη και διευθέτηση μεθοριακών επεισοδίων. Παρότι όμως δεν το κύρωσε… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗ ΔΙΕΝΕΞΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ