ΥΠΕΘΑ: Η Δομή των ΕΔ, η αμυντική βιομηχανία, νόμος προμηθειών, περιουσία κ.λπ.

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων θεμάτων, πέραν των εξελίξεων στα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία είναι επίσης μεγάλης σημασίας. Ενδεικτικά αναφέρεται η αναδιοργάνωση της Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ταλαιπωρηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, το νομοσχέδιο για τις προμήθειες και η ελληνική αμυντική βιομηχανία. Όσα ακολουθούν είναι αποσπάσματα του από την ομιλία του υπουργού, όπως τα έδωσε η υπηρεσία ενημέρωσης του ΥΠΕΘΑ.

Αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων

Επιδιώκουμε την αύξηση της διαθεσιμότητας του έμψυχου δυναμικού, η οποία δεν πρέπει να είναι συγκυριακή. Ίσως γνωρίζετε ότι πάει να σπάσει κάθε ρεκόρ η διάθεση κατάταξης στην επόμενη ΕΣΣΟ. Βολεύει ενδεχομένως να καταταγεί κάποιος το Νοέμβριο για εννέα μήνες ώστε τέλος καλοκαιριού – αρχές Σεπτεμβρίου να είναι ελεύθερος να συνεχίσει την πορεία του με σπουδές και ο,τιδήποτε άλλο.

Όμως εδώ υπάρχει μία ανισορροπία. Πάρα πολλοί κατατάσσονται σε αυτή την ΕΣΣΟ περισσότεροι από όσους μπορεί υποστηρίξει το Στράτευμα, ακόμα και το απλό της ένδυσης, της υπόδησης και της σίτισης.

Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να καταταγούν σ’ αυτήν την ΕΣΣΟ όσοι περισσότεροι γίνεται. Ίσως μας δοθεί και μία ευκαιρία κατά αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε τις Μονάδες της Θράκης και των νησιών, διότι αυτές εμφανίζουν χαμηλότερο ποσοστό επάνδρωσης και σαφώς νομίζω ότι αν θέλουμε όλοι να μιλάμε και να υποστηρίζουμε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, πρέπει να συζητάμε πρωτίστως για την επαρκή επάνδρωση των Μονάδων ανά την επικράτεια, αλλά κυρίως στα σύνορα.

Όσον αφορά στην αναβάθμιση της Εθνοφυλακής και της Εφεδρείας προετοιμάζουμε σχετικό Σχέδιο Νόμου, στο οποίο εξετάζουμε μεταξύ άλλων την έναρξη εκπαίδευσης των Εθνοφυλάκων επί εθελοντικής βάσεως, προς αύξηση επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων της Εθνοφυλακής.

Παράλληλα συντάσσεται μελέτη που εξετάζει τη δημιουργία Εθνικού Φορέα Διαχείρισης του Κυβερνοχώρου (Cyber Security), κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Σκοπός είναι η θωράκιση κρίσιμων δομών και δικτύων. Σας μίλησα για τις υβριδικές απειλές, το αντίδοτο σε αυτό είναι μία ισχυρή ομπρέλα κυβερνοάμυνας. Σε αυτό βρισκόμαστε σε απόλυτη συνέργια με το αρμόδιο Υπουργείο και τον αρμόδιο Υπουργό.

Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε το Κέντρο Μελετών Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστοίχου του ΚΕΜΕΑ (Κέντρου Μελετών Αστυνομίας), με σκοπό την ολιστική προσέγγιση και ενοποίηση των δράσεων στον κρίσιμο τομέα της έρευνας τόσο εφαρμοσμένης όσο και θεωρητικής.

Εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου

Κυριότερη παρέμβαση θα είναι η υποβολή νέου Σχεδίου Νόμου περί Δημοσίων Συμβάσεων, Προμηθειών, Υπηρεσιών και Έργων στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Θέλουμε ένα αποτελεσματικότερο και λειτουργικότερο πλαίσιο. Κατανοούμε ότι ο υπάρχων υφιστάμενος νόμος είναι καταρχήν σωστός, άλλωστε είναι προσαρμογή μιας Ευρωπαϊκής Οδηγίας στο Εθνικό Δίκαιο, αλλά από εκεί και πέρα στην πράξη οδηγούμαστε σε κάποιες δυσκαμψίες, δυσλειτουργίες, και δυσχέρειες ως προς τη λειτουργική εφαρμογή.

Θέλουμε να έχουμε ποιοτική κατηγοριοποίηση. Δεν μπορεί δηλαδή ο διαγωνισμός για την πρόσκτηση των νέων φρεγατών να γίνεται με τον ίδιο τρόπο, τις ίδιες δικλίδες ασφαλείας και διαφάνειας με ένα διαγωνισμό για την απόκτηση ενός σχετικά φθηνού ανταλλακτικού το οποίο θέλουμε να βάλουμε σε ένα αεροπλάνο ή για το διαγωνισμό κάποιας απόκτησης αντίσκηνων προκειμένου οι φαντάροι να κάνουν τις ασκήσεις τους. δεν είναι το ίδιο πράγμα, πρέπει να υπάρχει σχετική ευελιξία.

Ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας καθόσον αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού και για τη διατήρηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιδιώκουμε τη διατήρηση, την περαιτέρω ανάπτυξη και τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας, των Οδηγιών και των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λαμβάνοντας βέβαια υπ’ όψη και τις προβλέψεις της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής (ΕΑΒΣ).

Εκεί θα έχουμε πολλά περισσότερα να πούμε όταν αρχίσουν να έρχονται οι συμβάσεις στη Βουλή τόσο για την ΕΑΒ, εκτιμώ ότι σύντομα θα έρθει και μία νομοθετική παρέμβαση παράτασης των συμβάσεων των Ναυπηγείων με το Πολεμικό Ναυτικό, υπάρχει έργο εκεί. Παράλληλα υπάρχει μία προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτή στα Ναυπηγεία. Αναπόφευκτη προϋπόθεση για να λειτουργήσουν αυτά όπως πρέπει και να υποστηρίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και να μπορούν αν προσελκύσουν και άλλες δουλειές.

Στον τομέα της Έρευνας και της Ανάπτυξης επιδιώκουμε τη διεύρυνση της συμμετοχής μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (European Defence Industrial Development Programme – EDIDP) και τις δυνατότητες συγχρηματοδότησης που αυτό προσφέρει, καθώς και στον διάδοχο αυτού το EDF (European Defence Fund), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας αρχίζει να τρέχει και στο μέλλον θα είναι και μία πηγή χρηματοδότησης για κονδύλια τα οποία θα επενδυθούν στον τομέα της Άμυνας ιδίως σε ό,τι αφορά στην κυβερνοάμυνα και τις νέες τεχνολογίες.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη προώθηση διακρατικής συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, υπογράψαμε προ ημερών αυτό το μνημόνιο, αυτή αποτελεί το πλαίσιο για την προώθηση τεσσάρων ερευνητικών προγραμμάτων. Θα έρθει και στο ΚΥΣΕΑ αλλά και στη Βουλή προσεχώς.

Αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης

Αναφέρομαι τόσο σε δράσεις για την αξιοποίηση της στρατιωτικής θητείας προς απόκτηση καθοριστικών προσόντων, για την είσοδο στην αγορά εργασίας από τους στρατεύσιμους, αν θέλετε αυτό είναι μία θα έλεγα κομβική παρέμβαση του Υπουργείου έτσι ώστε η στρατιωτική θητεία που για πολλούς θεωρείται εντελώς χαμένος και άχρηστος χρόνος χαμένη να συνδυάσει και κάτι ωφέλιμο.

Ως παράδειγμα αναφέρω τη διαδικασία πιστοποίησης συγκεκριμένου προσόντος, όπως λ.χ. η ξένη γλώσσα, η επάρκεια στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Φανταστείτε πώς αυτό θα μπορούσε να αναβαθμίσει και να κινητροδοτήσει τη στρατιωτική θητεία.

Επίσης σχεδιάζεται ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και σχολών με τα ΑΕΙ της χώρας, καθώς και με αντίστοιχες σχολές στο εξωτερικό, στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών. Υφίσταται πρόταση για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, στο οποίο θα ενταχθεί το σύνολο των Στρατιωτικών Σχολών, από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) και τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) έως και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ). Οι σχετικές προτάσεις αυτή τη στιγμή τυγχάνουν επεξεργασίας και σύντομα θα δημοσιοποιηθούν.

Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων

Στόχος είναι η ενίσχυση και απλοποίηση ρόλου του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, όπου εκεί εντάσσονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων, του Υπουργείου, όλα τα ακίνητα κυρίως και στόχος η αύξηση πόρων για την άμυνα της χώρας. Έχει να κάνει βελτιστοποίηση της λειτουργίας της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΥΠΑΑΠΕΔ.

Παράλληλα δρομολογείται και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αξιοποίηση των Κινητών Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειοδοτικών δημοπρασιών, με βασικό ζητούμενο την επιτάχυνση και την απλούστευση της διαδικασίας ώστε να αξιοποιούνται περιουσιακά στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων.