ΥΠΕΘΑ-ΓΔΑΕΕ: Εγκρίθηκαν στο πρόγραμμα EDIDP όλα τα προτεινόμενα αναπτυξιακά

Μια σημαντική επιτυχία κατέγραψε η Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς όπως πληροφορούμαστε από πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), πέρασαν προ ημερών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με θετική εισήγηση και τα τέσσερα αναπτυξιακά προγράμματα που είχε προτείνει η χώρα μας, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) στο πλαίσιο του προγράμματος EDIDP (European Defence Industrial Development Programme).

Αυτό δικαίως θεωρείται ιδιαίτερη επιτυχία μιας και το “σκορ” ήταν 4 στα 4, κάτι το οποίο αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι τα προγράμματα θεωρήθηκαν υλοποιήσιμα και λογικά. Πέραν αυτού τώρα που η Ευρώπη ξεκινά να δαπανά για την άμυνα και τα επόμενα χρόνια θα δαπανήσει όχι ευκαταφρόνητα ποσά, η Ελλάδα θα είναι παρούσα. Φαίνεται πως “μπήκε το νερό στο αυλάκι”..

Η επιτυχία αυτή οφείλεται σε μια συντονισμένη και επίμονη προσπάθεια, που δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα, αφού μεταξύ άλλων απαιτούσε διακρατική συνεργασία, αλλά και συντονισμό αντιστοίχων επιχειρηματικών ενδιαφερόντων.

Μια προσπάθεια που διήρκεσε άνω των δύο ετών με αυστηρές προδιαγραφές, σφιχτά χρονικά περιθώρια και τις ιδιαιτερότητες των διαδικασιών της Ευρώπης, θα φέρει, σε αυτή την φάση, ποσό μεγαλύτερο των 29 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Τούτων λεχθέντων και έχοντας ξεκαθαρίσει ότι η ικανοποίηση των αρμοδίων είναι εύλογη και απολύτως δικαιολογημένη, δικαιούμαστε ενός αιχμηρού σχολίου. Η χώρα μας είναι χώρα των παραδόσεων τις οποίες φαίνεται πως τηρεί… απαρέγκλιτα με ευλάβεια.

Για ποιον λόγο έπρεπε να τερματιστεί η πρόωρα η θητεία της προηγούμενης ηγεσίας της ΓΔΑΕΕ, λίγους μήνες προ της λήξης της θητείας της; Για ποιον λόγο έπρεπε να προχωρήσει στην αποστρατεία του προϊσταμένου της αρμόδιας Διεύθυνσης; (Στη ΦΩΤΟ που ακολουθεί, η υπογραφή του Μνημονίου [MoU] με την Κυπριακή Δημοκρατία).

Αντί να αναλωθούμε σε σκωπτικά σχόλια του στιλ ότι στην ίδια χώρα δημιουργήθηκε ο μύθος… του Κρόνου που τρώει τα παιδιά του, προτιμούμε η προβολή της επιτυχίας να αποτελέσει παραίνεση προς κάθε κατεύθυνση μη επανάληψης του φαινομένου, σε οποιοδήποτε επίπεδο στον χώρο της άμυνας.

Δεν μπορεί αν συνεχιστεί αυτή η πρακτική του ξηλώματος των ηγεσιών, στρατιωτικών και πολιτικών, με τους καινούργιους να θεωρούν δικαίωμα που απορρέει από την εκλογή τους, να καταλάβουν άμεσα όλες τις θέσεις, χωρίς καν να έχει υπάρξει κάποια αφορμή άρνησης συνεργασίας που θεωρητικά θα δικαιολογούσε κάποια πρόωρη αλλαγή.

Όπως επίσης δεν δικαιολογούνται οι με πολιτικά κριτήρια διώξεις, ακόμα και απλών αξιωματικών που καταλαμβάνουν θέσεις πέριξ της ηγεσίας και εκτελούν οδηγίες ανωτέρων και κατέληξαν… κατ’ επιλογήν σε θέσεις – προάγγελους αποστρατείας.

Τέτοιοι αξιωματικοί και μάχιμοι – επιχειρησιακοί είναι και βιογραφικά ζηλευτά διαθέτουν. Τέτοιες συμπεριφορές δεν τιμούν τόσο το πολιτικό σύστημα, όσο και όσους ευθύνονται για τις ανόητες πρωτοβουλίες αυτές που τους εκθέτουν. Ας μη γίνουμε πιο συγκεκριμένοι…

Αν η χώρα δεν φροντίσει τόσο να αναγνωρίζει το έργο που μπορεί αν προσέφεραν αξιωματούχοι τοποθετημένοι από προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και να χαλιναγωγεί τις πολιτικές ή προσωπικές ρεβανσιστικές διώξεις από την πλευρά των νέων πολιτικών ή στρατιωτικών αξιωματούχων, θα πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για κυβέρνηση, αντικαθιστώντας τον όρο με τη λέξη “καθεστώς”.