Υπάρχει κι άλλος τρόπος να “κάνεις τον Κινέζο”… Το κάνει ο Ερντογάν με εμάς

Την ώρα που η Ελλάδα φλέγεται από τις πυρκαγιές, η Τουρκία προωθεί μεθοδικά το σχέδιο της για τη “Γαλάζια Πατρίδα”, ενώ η δική μας γαλάζια πατρίδα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Ο πρωθυπουργός επιβάλλεται να ασχοληθεί επειγόντως με την ΑΟΖ πριν είναι πολύ αργά. Ενώ φάνηκε στην αρχή ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση ήξερε που πατάει, σήμερα οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει πορεία.

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
ΠΗΓΗ: SLpress

Έτσι, δεν θέλησε να μπλέξει με την Τουρκία, παραπέμποντας το ζήτημα για αργότερα. Αυτό, όμως, είναι ένα τραγικό λάθος. Ο Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζεται να δοκιμάσει τη νέα ελληνική κυβέρνηση και δεν γνωρίζω εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την πρόκληση.

Όπως έχω επανειλημμένα γράψει, οι Τούρκοι αντιγράφουν τους Κινέζους στην Μεσόγειο και πολύ φοβούμαι ότι δεν υπάρχει κανείς στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που να παρακολουθεί συστηματικά την παραβατική συμπεριφορά της Κίνας. Φαίνεται ότι μέχρι στιγμής, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την Κίνα και τους Τούρκους, που την ακολουθούν κατά πόδας, αντιγράφοντας τις μεθόδους της.

Οι Κινέζοι συνεχίζουν να παραβιάζουν τις ΑΟΖ πέντε γειτονικών τους κρατών και πολλές φορές έχουν φτάσει να παραβιάζουν και τα χωρικά τους ύδατα. Οι Τούρκοι μελετούν τις κινεζικές κινήσεις και παρακολουθούν κυρίως τις αντιδράσεις των ΗΠΑ.

Τα σκοτεινά σύννεφα συνεχίζουν να συσσωρεύονται πάνω από τον ορίζοντα της Σινικής Θάλασσας εξαιτίας των προκλητικών ενεργειών της Κίνας απέναντι στις υπεράκτιες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, που δραστηριοποιούνται στις ΑΟΖ των γειτονικών κρατών.

Η παραβίαση της UNCLOS από το Πεκίνο, η αδιαφορία του για την αρνητική απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου στη Χάγη πριν από τρία χρόνια, η στρατιωτικοποίηση των νησιών Spratly, οι απαγορεύσεις αλιείας σε αμφισβητούμενα ύδατα και η αχαλίνωτη οικολογική καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων καθιστούν απολύτως σαφές ότι ο απώτερος στόχος του Πεκίνου είναι ο πλήρης έλεγχος της θάλασσας.

Αυτά βλέπει ο Ερντογάν και ζηλεύει. Οι Αμερικανοί υπεύθυνοι για τη χάραξη στρατηγικής βλέπουν μια γεωπολιτική καταιγίδα που εκτείνεται σε όλη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. ΔΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ