Υπ. Ενέργειας Κύπρου: Προωθούμε αγωγό EastMed και τη λύση τερματικού LNG

Μέχρι «νεωτέρας» φαίνεται να μένει στην ενεργειακή ατζέντα της Ανατολικής Μεσογείου ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed με τις κρίσιμες αποφάσεις περί της διαμετακόμισης του αερίου της περιοχής να μεταφέρονται για το μέλλον, όταν και θα προκύψουν ικανά στοιχεία που θα επιτρέπουν μια απόφαση-επιλογή, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης σε συνέντευξή του, μιλώντας στην εφημερίδα “Καθημερινή”.

Του Μιχάλη Μαστοράκη
ΠΗΓΗ: Energy Press

Ειδικότερα, ανέφερε μεταξύ άλλων πως για την ώρα, οι βεβαιωμένες ανακαλύψεις δεν καθιστούν βιώσιμη την επιλογή δημιουργίας ενός τερματικού υγροποίησης αερίου στην Κύπρο. Το παραγόμενο φυσικό αέριο από το κοίτασμα της «Αφροδίτης» σχεδιάζεται να διοχετευτεί στην Αίγυπτο μέσω αγωγού (έχει υπογραφεί σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών), όπου θα υγροποιείται και μεταφέρεται με πλοία προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Σχετικά με τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι για την διαμετακόμιση του αερίου, ο Κύπριος Υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την συνέντευξή του στην «Κ» πως «ως περιοχή θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες υποδομές, και παράλληλα εξετάζουμε νέα έργα, όπως ένα εργοστάσιο LNG ή τον αγωγό East Med. Προωθούμε και τις δύο επιλογές παράλληλα, μέχρι ότου έρθει η ώρα που θα διαλέξουμε».

Είναι φανερό πως η επιλογή θα κριθεί από την ποσότητα των κοιτασμάτων που εν τέλει θα ανακαλυφθούν στην περιοχή, καθώς οι εν λόγω «αριθμοί» θα καθορίσουν ποιες επιλογές «βγάζουν νόημα», όπως τονίζει ο Υπουργός, και ποιες όχι. Βεβαίως προς συμπλήρωση της εξίσωσης, κρίσιμης σημασίας ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν και ακόμη κρισιμότερης σημασίας οι απαντήσεις τους, είναι το αν θα υπάρχει περιθώριο στην ευρωπαϊκή αγορά να υποδεχθεί το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου και σε ποια τιμή, καθώς πρέπει να είναι ανταγωνιστικό

Κατά την οπτική του Υπουργού, δεν πρόκειται για διαφορετικές τεχνολογίες που εξετάζεται ποια είναι καλύτερη να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τις περιοχής, αν και αυτό έχει την σημασία του, αλλά το «ενεργειακό όραμα» για την περιοχή αφορά την δημιουργία ενός διαδρόμου. Συγκεκριμένα, τόνισε πως «θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν διάδρομο φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ε.Ε., και αυτός θα αποτελείται από διαφορετικές τεχνολογίες: αγωγούς, σταθμούς υγροποίησης, ίσως και επιπλέοντες».

Όσον αφορά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας των τεσσάρων χωρών – Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ – για τον αγωγό, ο κ. Λακκοτρύπης επισήμανε πως αναμένεται να υπογραφεί σύντομα, καθώς «το μόνο που απομένει είναι να οριστεί η ημερομηνία υπογραφής».

Τέλος, αισιόδοξος εμφανίστηκε ως προς το επενδυτικό ενδιαφέρον, υπογραμμίζοντας πως η ύπαρξη πόρων θα πυροδοτήσει και θα ενισχύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, όπως συνέβη στην περίπτωση της «Αφροδίτης», όπου και υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις υποδομές του κοιτάσματος. «Αν τα νούμερα βγάζουν νόημα, οι επενδυτές δεν θα είναι ντροπαλοί», είπε, καταλήγοντας.