Άρχισε πάλι η εκπαίδευση Κούρδων Πεσμεργκά από τους Γερμανούς

Για επανέναρξη του προγράμματος μέσω του οποίου ο Γερμανικός στρατός εκπαιδεύει Κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, κάνει λόγο ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου DPA. Αν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Γερμανικού στρατού, Bundeswehr, είχε ανασταλεί ύστερα από την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, μετά από την εξουδετέρωση του Κασέμ Σολεϊμανί στην Βαγδάτη, η αποστολή των Γερμανών ξεκίνησε και πάλι την εκπαίδευση των Κούρδων μαχητών, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις του Γερμανικού στρατού στο κεντρικό Ιράκ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, παρόλο που αναγνωριστικές πτήσεις γερμανικών αεροπλάνων που συμμετέχουν σε διεθνή αποστολή για τον εντοπισμό τρομοκρατών του ISIS, στην Συρία και το Ιράκ, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, με μαχητικά αεροσκάφη Tornado να επιχειρούν από την αεροπορική βάση Αλ-Ασράκ της Ιορδανίας μέχρι τα τέλη του Μαρτίου.

Αν και μετά την εξουδετέρωση του Κασέμ Σολεϊμανί, 90 Γερμανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι παρέμειναν στην βάση του Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ, άλλα στελέχη και μονάδες είχαν μεταφερθεί στο Κουβέιτ και την Ιορδανία.

Την ίδια ώρα, αν και η Ιρακινή βουλή αποφάσισε την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μας έχει αποκαλύψει πως η Ιρακινή κυβέρνηση επιθυμεί οι γερμανικές αποστολές στο Ιράκ να συνεχιστούν, υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντέλ Αμπντέλ Μαχντί, το έχει επιβεβαιώσει στις γερμανικές αρχές. Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ επίσης έχει καλέσει για ευκαιρίες, προκειμένου οι διεθνείς αποστολές στη Βαγδάτη για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση τρομοκρατών, να συνεχιστούν.