Ξεκάθαροι οι Τούρκοι… Στόχος της εισβολής στη Συρία είναι οι Κούρδοι

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η προγραμματισμένη «ασφαλή ζώνη» στη βόρεια Συρία αποσκοπεί στην εκκαθάριση των “τρομοκρατικών” στοιχείων από τα σύνορα και στην ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στη Συρία στο πλαίσιο της συριακής εδαφικής ακεραιότητας.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν, έκανε το παραπάνω σχόλιο στο Twitter, αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Τουρκία σύντομα θα προχωρήσει με την επιχείρηση στη βόρεια Συρία και ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ούτε θα την υποστηρίξουν ούτε θα εμπλακούν σε αυτή.

Το Σάββατο, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία και ανατολικά του Ευφράτη μέσα στις επόμενες ημέρες. Στόχος, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, είναι η απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και η δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερης διέλευσης για τους πρόσφυγες.

Πριν την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ερντογάν, κατά την οποία οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για την «ασφαλή ζώνη» στα ανατολικά του Ευφράτη, στη βόρεια Συρία. Παράλληλα, Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν να συναντηθούν τον επόμενο μήνα, στην Ουάσινγκτον.