Ξεφτιλίζει ΗΠΑ για S-400 ο Ερντογάν, παζάρι με ΝΑΤΟ, βρίζει ξανά τον Μακρόν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τα πυραυλικά συστήματα S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν. Μας είπατε να στείλουμε τους S-400 στη Ρωσία. Αλλά δεν είμαστε μια φυλή, είμαστε η Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν από τη Μαλάτια την Κυριακή.

Σε μια προσπάθειας ειρωνείας ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε στις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα, μια κίνηση που ο Λευκός Οίκος έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να κάνει. Ο Ερντογάν έστρεψε για μια ακόμη φορά τα βέλη του κατά του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, για τον οποίο είχε αναφέρει χθες πως θα πρέπει να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση.

Αυτή τη φορά ανέφερε πως ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους «ξυπνάει με τη σκέψη του Ερντογάν». Τόνισε δε ξανά πως θα πρέπει να ελέγξει την υγεία του, όπως ανέφερε και χθες. «Όποιες κι αν είναι οι κυρώσεις, μην καθυστερείτε, εισαγάγετέ τις», είπε ο Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ότι παρόλο που η Τουρκία «πλήρωσε χρήματα για τα (μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς των ΗΠΑ) F-35, η Ουάσινγκτον δεν παρέδωσε ποτέ τα πολεμικά αεροπλάνα στην Άγκυρα».

Η Τουρκία αναμένει από το ΝΑΤΟ να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις έναντι των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 αντί να ασκεί κριτική σε σχέση με την αγορά αυτού του οπλισμού, δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας το Σάββατο. «Η προσδοκία μας από τους φίλους και τους συμμάχους μας είναι να επικεντρωθούμε στη συζήτηση εναλλακτικών λύσεων στους S-400 και σε λογικά τεχνικά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, αντί της ρητορικής που οδηγεί σε επιδείνωση των σχέσεών μας» ανέφερε η δήλωση.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK