Ξαναφέρνουν από το παράθυρο την Τουρκία στο πρόγραμμα του F-35 οι ΗΠΑ;

Επισήμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «αποβάλει» την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των αεροσκαφών F-35 από το καλοκαίρι του 2019.

Όταν, δηλαδή, παρελήφθησαν από την Άγκυρα οι πρώτες συστοιχίες του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, που φοβούνται πως έτσι η Μόσχα θα αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητα στρατιωτικά τους μυστικά και θα ακυρώσει τα πλεονεκτήματα του υπερσύγχρονου «αόρατου» μαχητικού πέμπτης γενιάς.

Σήμερα, ωστόσο, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου πρόσθεσε νέα δεδομένα στην υπόθεση, καθώς φέρεται να δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παράγει 139 εξαρτήματα των F-35, τουλάχιστον μέχρι το 2022. «Οι εταίροι μας στη βιομηχανία θα εκπληρώσουν τα υπάρχοντα συμβόλαια», είπε χαρακτηριστικά η Τζέσικα Μάξγουελ, αποδεικνύοντας ότι τα όσα συνέβησαν πριν ένα χρόνο δεν έχουν οριστικό και αμετάκλητο χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι κάτι ανάλογο ανέφερε και χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλούνταν σχετική δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Μάικ Άντριους. Ο εν λόγω αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι, με βάση απόφαση που ελήφθη στα τέλη του περασμένου έτους, η χώρα του «θα τιμήσει τα υπάρχοντα συμβόλαια και θα αποδεχθεί την παράδοση των εξαρτημάτων και τμημάτων τα οποία αυτά περιλαμβάνουν». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ