Ξανά… “περιπέτειες” στο ΕΔΑΔ με τα μυστικά κέντρα κράτησης της CIA

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απέστειλε αναφορά στην κυβέρνηση της Λιθουανίας ενός πολίτη της Σαουδικής Αραβίας, στην οποία δήλωνε ότι βασανίστηκε από αξιωματούχους της CIA σε μυστική φυλακή στη Βαλτική Δημοκρατία, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης της Λιθουανίας.

Ο Mustafa Ahmed Adam al-Hawsawi δήλωσε ότι μεταφέρθηκε σε μυστική φυλακή της CIA στη Λιθουανία και παρέμεινε εκεί από το 2005 έως το 2006. Είπε ότι η φυλακή έκλεισε στη συνέχεια λόγω της αδυναμίας παροχής ιατρικών υπηρεσιών, αναφέρει το Sputnik Λιθουανίας.

Το ΕΔΑΔ κάλεσε τα μέρη να συνάψουν συμφωνία. Πρέπει να υπογραφεί πριν από τις 22 Μαρτίου, διαφορετικά η λιθουανική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα της ΕΣΔΑ σχετικά με την υπόθεση εντός έξι εβδομάδων. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Έλβινας Γιανκεβίτσιους, ανακοίνωσε ότι στο εγγύς μέλλον η κυβέρνηση θα λάβει απόφαση επί του θέματος.

Ο προσφεύγων, al-Havsawi, υπέβαλε καταγγελία στο ΕΣΔΑ και κατά της Πολωνίας με την ίδια ευκαιρία – εκεί θα μπορούσε επίσης να παρέμενε σε φυλακή της CIA. Ωστόσο, ο αποχαρακτηρισμός περισσότερων εγγράφων από τη CIA έδειξε ότι ο αιτών ήταν εκείνη τη στιγμή στο Αφγανιστάν. Η υπόθεση κατά της Πολωνίας αποκλείστηκε από τον κατάλογο των υποθέσεων της ΕΣΔΑ.

Στα τέλη Μαΐου του 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη ότι μυστική φυλακή της CIA βρισκόταν στη Λιθουανία κατά το 2005-2006. Κρατούνταν άτομα που ήταν ύποπτα για τρομοκρατία, υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε μετά από καταγγελία ενός σαουδαραβού πολίτη του Abu Zubaydah, ο οποίος ήταν ύποπτος για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Στη συνέχεια, η Λιθουανία δήλωσε ότι ήταν αδύνατο να εκτελέσει την ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την καταβολή ποσού 130 χιλ. ευρώ, δεδομένου ότι “δεν υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη του θύματος”. Τα μέσα ενημέρωσης ανακάλυψαν στη συνέχεια τη Zubayda στη φυλακή του Γκουαντανάμο.

Η φυλακή της CIA, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, θα μπορούσε να βρίσκεται στο χωριό Ανταβιλίι κοντά στο Βίλνιους. Οι λιθουανικές αρχές αρνήθηκαν την ύπαρξή τους. Τον Ιούλιο του 2018, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη Λιθουανία να δημοσιοποιήσει μια έρευνα σχετικά με τη λειτουργία της μυστικής φυλακής της CIA στη χώρα.

ΠΗΓΗ: https://vz.ru/