Βρετανικός Στρατός: 500 Τεθωρακισμένα Οχήματα Boxer για… πολύ μακριά

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας γνωστοποίησε στις 5 Νοεμβρίου την υπογραφή σύμβασης ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων λιρών Αγγλίας, για την προμήθεια 500 τεθωρακισμένων οχημάτων 8×8 τύπου Boxer, για την άμεση κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Βρετανικού Στρατού.

Με βάση την αναπροσαρμοσμένη επιχειρησιακή του φιλοσοφία, ο βρετανικός Στρατός θα συγκροτήσει μονάδες ταχείς αντίδρασης εντός των μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών Κρούσης που έχει συγκροτήσει, οι οποίες θα μπορούν να μεταφερθούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να δράσουν πολύ μακριά από τη Βρετανία.

Οι ρόλοι των τεθωρακισμένων Boxer θα είναι πολλοί, ξεκινώντας από τη μεταφορά στρατιωτών στην πρώτη γραμμή, μέχρι και την μεταφορά τραυματιών, τη διενέργεια αναγνωριστικών αποστολών και την λειτουργία τους ως κέντρα διοίκησης, από τη στιγμή που το σύνολο των οχημάτων που θα παραδοθεί, θα είναι εξοπλισμένο με συστήματα λήψης και μετάδοσης δεδομένων και εικόνας.

Θα έχουν πλήρεις δυνατότητες δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων δηλαδή. Οι παραδόσεις των νέων τεθωρακισμένων οχημάτων 8×8 Boxer του προγράμματος Mechanised Infantry Vehicle (MIV) όπως ονομάζεται, στον Βρετανικό Στρατό θα ξεκινήσουν εντός του 2023.

Το πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί παράλληλα με αυτό του εκσυγχρονισμού μέρους του στόλου των αρμάτων μάχης Challenger 2 του Βρετανικού Στρατού (150 μονάδες), για το οποίο η σχετική σύμβαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί. Σημειώνεται ότι και τα δύο προγράμματα έχει αναλάβει η κοινοπραξία Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 55% η γερμανική εταιρεία και με 45% η βρετανική.

Boxer (armoured fighting vehicle) demonstration on Salisbury Plain