Βρετανία: Θα βρει άραγε… “τον μάστορά της” από τις ΗΠΑ στην Κύπρο;

Είναι σχεδόν αδύνατο να κάνει κάποιος ανάλυση του βρετανικού -πολιτικού- φλέγματος σε ένα κείμενο. Ωστόσο κάθε γεγονός έχει από πίσω του, σειρά αιτιών. Οι Βρετανοί είναι μοιραίοι για τον Ελληνισμό αλλά και για όλον τον κόσμο. Για να μην θεωρηθεί η παραπάνω φράση ως «συναισθηματική» μπορεί κανείς να μετρήσει τα πλέον δυσεπίλυτα προβλήματα της σύγχρονης διεθνούς πολιτικής και να αναλογιστεί ποιος τα κληροδότησε (Παλαιστινιακό, Κυπριακό κτλ).

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ

Οι Βρετανοί φέρουν πολλά πράγματα βαρέως και χρειάζεται να λάβουν την απάντηση (σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο) για να μην παραμείνουν σε τούτες τις κρίσιμες ώρες για τον Ελληνισμό, το μεγάλο αγκάθι και ταυτόχρονα, το μαξιλάρι άνεσης για τον Σουλτάνο. Γιατί τώρα οι Βρετανοί θεωρούν ανοικτά «αμφισβητούμενη» περιοχή την ΑΟΖ της Κύπρου;

Είναι γνωστό πως η Βρετανία, από τη Γιάλτα κιόλας, είχε φέρει προβληματισμό στον Ρούζβελτ. Πιο γνήσια επικοινωνία υπήρξε μεταξύ Ρούζβελτ και Στάλιν, παρά μεταξύ Τσώρτσιλ και Ρούζβελτ. Οι Βρετανοί έχουν ένα σύνδρομο παρεμφερές με την Τουρκία. Αυτό της «Αυτοκρατορίας».

Πολλοί στην Ελλάδα και στην Κύπρο, παρακολουθώντας το Brexit λένε ακόμη πως οι Βρετανοί, θα έχουν εναλλακτική την Κοινοπολιτεία. Είναι πραγματικά απίστευτο το πώς έχουν καταφέρει ακόμη οι Βρετανοί να νομίζουν ότι χώρες με πυρηνικά όπλα και δυναμικότατη οικονομία (πχ το «πετράδι του Στέμματος»-Ινδία) θα κοιτάξουν σήμερα με «βασιλικό τρόπο» τους Βρετανούς.

Υπάρχουν παντού ανοικτές πληροφορίες όπου αποδεικνύουν πως ακόμη και οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, «υπενθύμιζαν» στους Βρετανούς πως δε θα ανεχθούν «ξεχωριστή» πολιτική. Ο τρόπος ήταν, να τους θυμίζουν την κακή οικονομική τους κατάσταση, ειδικά τις δύο πρώτες δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ