Βρετανία: Διατεθειμένοι για εναλλακτική πυρηνική συμφωνία για το Ιράν

Η Βρετανία είναι διατεθειμένη να εργαστεί προς μια εναλλακτική συμφωνία για να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, εάν έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, αλλά προς το παρόν η τωρινή συμφωνία είναι η μοναδική που υφίσταται, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Νωρίτερα σήμερα, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία επιβεβαίωσαν ότι ενεργοποίησαν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν δεδομένων των συνεχιζόμενων παραβιάσεων της Τεχεράνης, αλλά ανακοίνωσαν ότι δεν θα ακολουθήσουν την εκστρατεία των ΗΠΑ για άσκηση της μέγιστης πίεσης στην Τεχεράνη.

«Το ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης/JCPOA) είναι η μοναδική συμφωνία που υπάρχει επί του παρόντος που αποτρέπει το Ιράν από το αποκτήσει πυρηνικό οπλισμό, αλλά όπως είπε ήδη ο πρωθυπουργός…εάν στο μέλλον μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια καλύτερη συμφωνία που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ…τότε αυτό είναι κάτι προς το οποίο θα εργαστούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι η Βρετανία είναι διατεθειμένη να εργαστεί με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους για να οικοδομήσει μια ευρύτερη πρωτοβουλία που θα αντιμετωπίζει όχι μόνο τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν αλλά και την αποσταθεροποιητική του δραστηριότητα στην περιοχή.

«Πιστεύουμε, έως τώρα, ότι το ΚΟΣΔ είναι η είναι η καλύτερη διαθέσιμη συμφωνία για να περιοριστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και θέλουμε το Ιράν να επιστρέψει στη πλήρη συμμόρφωση», δήλωσε ο Ράαμπ στο Κοινοβούλιο.

«Αντίστοιχα…ο πρωθυπουργός, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι απολύτως ανοικτοί σε μια ευρύτερη πρωτοβουλία που θα αντιμετωπίζει όχι μόνο τις πυρηνικές ανησυχίες αλλά και τις ευρύτερες ανησυχίες αναφορικά με την αποσταθεροποιητική δραστηριότητα που έχουμε δει πρόσφατα».

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε έτοιμος να αντικαταστήσει την διεθνή συμφωνία του 2015 με ένα νέο κείμενο που επιδιώκει ο Ντόναλντ Τραμπ, κρίνοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι ένας «εξαιρετικός διαπραγματευτής».

« Ο πρόεδρος Τραμπ είναι ένας εξαιρετικός διαπραγματευτής…Ας συνεργασθούμε για να αντικαταστήσουμε την συμφωνία του 2015 με την συμφωνία του Τραμπ», δήλωσε το πρωί στο BBC. «Θα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προχωρήσουμε».

ΑΠΕ-ΜΠΕ