Βρετανία: 13 ΝΑΤΟϊκές χώρες ετοιμάζονται για τη μεγάλη άσκηση “Joint Warrior”

Σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις προερχόμενες από 13 ΝΑΤΟϊκές χώρες έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στην βορειοδυτική Σκωτία για να συμμετάσχουν στην μεγάλη στρατιωτική άσκηση Joint Warrior η οποία πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια.

Συνολικά 10.000 στρατιωτικοί, 35 πολεμικά πλοία, 5 υποβρύχια και 59 αεροσκάφη από 14 διαφορετικές χώρες και πιο συγκεκριμένα από το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Δανία, τον Καναδά, την Εσθονία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Λιθουανία, την Νορβηγία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, και την Λετονία πρόκειται να συμμετάσχουν στην άσκηση η οποία θα εξελιχτεί μέχρι και την 11η Απριλίου στην περιοχή The Minches βόρεια της νήσου Skye.

Σε δεύτερη φάση η άσκηση θα επεκταθεί στην νοτιοδυτική Ουαλία και πιο ειδικά στις ακτές της περιοχής Castlemartin όπου θα πραγματοποιηθεί μια αποβατική άσκηση και πιθανόν στην περιοχή Dumfries και Galloway στην νοτιοδυτική Σκωτία. Σύμφωνα με τα σενάρια της άσκησης αεροσκάφη και ελικόπτερα θα απογειωθούν από τις βάσεις Lossiemouth, Prestwick & Stornoway Leeming, καθώς και από τις αεροπορικές βάσεις στο Coningsby, Mildenhall, Marham και Brize Norton.

Το χερσαίο κομμάτι της άσκησης πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο ακρωτήριο Wrath όπου είναι το πεδίο βολής του Βασιλικού Ναυτικού και στο πεδίο βολής Tain, με την υποστήριξη του πεδίου δοκιμών ηλεκτρονικού πολέμου της Βασιλικής Αεροπορίας στην Cumbria.