Βουλή: Υψηλοί τόνοι, αποχώρηση ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και ΧΑ για νέο ποινικό κώδικα

Αποχώρησαν από την Ολομέλεια της Βουλής η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Χρυσή αυγή, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες στην προώθηση του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, βοΣυλευτής της ΔΗΣΥ, χαρακτήρισε «πραξικοπηματίες» την κυβέρνηση και τους βουλευτές που την στηρίζουν, κάνοντας λόγο για παραβίαση της συνταγματικής τάξης και ειδικά της πρόνοιας για λαϊκή κυριαρχία.

«Ο λαός να καταλάβει ότι με αυτές τις διαδικασίες προστασία έννομων αγαθών δεν υπάρχει. Είμαστε ενάντια, καταγγέλλουμε, καταδικάζουμε και αποχωρούμε», είπε. Η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος απάντησε πως τα λεγόμενα του βουλευτή τον χαρακτηρίζουν.

Ο κ. Καλογήρου υποστήριξε πως ούτε η κυβέρνηση ούτε η παρούσα Βουλή έχουν χάσει την δημοκρατική νομιμοποίησή τους εξαιτίας της προαναγγελίας πρόωρων εκλογών. Κατηγόρησε την Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι λειτουργεί ως παρακολούθημα της Νέας Δημοκρατίας, και υποστηρίζει το «δήθεν συνταγματικό» επινόημα της απόνομιμοποίησης.

Τον δρόμο της αποχώρησης από την συζήτηση επέλεξαν κι άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης. Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τα επίμαχα νομοσχέδια μετά την βαριά ήττα του στις ευρωεκλογές αφαιρεί κάθε σοβαρότητα από το κυβερνητικό εγχείρημα, δήλωσε ο Ηλίας Παναγιώταρος, βουλευτής της ΧΑ.

«Όλες αυτές οι ενέργειες […] δικαιολογούν αυτούς που λένε ότι εξυπηρετείται συγκεκριμένα συμφέροντα και στόχους. Καταγγέλλουμε κι εμείς την διαδικασία αποχωρούμε και σας αφήνουμε μόνους σας να κάνετε ό,τι θέλετε», προσέθεσε. Για σκοπιμότητες και «προεκλογικές μεθοδεύσεις» που αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό του λαού έκανε λόγο εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης.

Τόνισε πως οι αλλαγές που δρομολογεί οι κυβέρνηση αλλάζουμε «εκ βάθρων το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης», και μάλιστα βιαστικά και με διαδικασία του κατεπείγοντος. «Το ΚΚΕ αποφασίζει να αποχωρήσει. Δεν θα συμπράξουμε σε τέτοιες σκοπιμότητες, ούτε θα νομιμοποιήσουμε τέτοιες διαδικασίες», σημείωσε.

Πηγή: ΣΚΑΪ