Βόρεια Κορέα: Πλούτος τρισεκατομμυρίων δολ., μένει αναξιοποίητος…

Η Βόρεια Κορέα μπορεί να μην έχει καταφέρει να αποδείξει ότι διαθέτει αποθέματα πετρελαίου αλλά υπολογίζεται ότι το απομονωμένο και φιλοπόλεμο κράτος «κάθεται» πάνω σε αποθέματα 200 διαφορετικών ορυκτών, συμπεριλαμβανομένων και σπανίων γαιών, εκτιμώμενης αξίας 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Φυσικά, δεν υπάρχουν αξιόπιστα επίσημα στοιχεία για την ποσότητα του ορυκτού πλούτου της Βόρειας Κορέας αλλά σύμφωνα με γενικές εκτιμήσεις που έγιναν κατά την διάρκεια αυτής της δεκαετίας, τα αποθέματα της Πιονγιανγκ σε άνθρακα, σιδηρομεταλλεύματα, ψευδάργυρο, χαλκό, γραφίτη, χρυσό, άργυρο, μαγνησίτη, μολυβδαινiτη και πολλά άλλα είναι αξίας 6-10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με υπολογισμούς της Νότιας Κορέας.

Πριν την κατάρρευση της Σοβιετικές Ένωσης, η Βόρεια Κορέα είχε θέσει σαν προτεραιότητα την εξόρυξη μεταλλικών στοιχείων και το εμπόριο με τα υπόλοιπα κομμουνιστικά κράτη. Ωστόσο, η εξορυκτική βιομηχανία βρίσκεται σε ύφεση απ’ τις αρχές της δεκαετίας του ’90 εξαιτίας των δεκαετιών παραμέλησης και έλλειψης πόρων για την ανάπτυξη υποδομών υποστηρικτικών στις εξορυκτικές δραστηριότητες.

Σήμερα ο εξορυκτικός κλάδος της Βόρειας Κορέας βρίσκεται υπό καθεστώς σκληρών κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη καθώς η Πιονγιάνγκ κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών έχει εντείνει τόσο τις πυρηνικές της δοκιμές όσο και την φιλοπόλεμη ρητορική της.

Τα Ηνωμένα Έθνη απαγόρευσαν αρχικά το εμπόρια ορυκτών μετάλλων τον περασμένο χρόνο για πρώτη φορά αλλά σύμφωνα με αναφορές το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει γίνει ιδιαίτερα εφευρετικό στην παράκαμψη των κυρώσεων. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ