Βόρεια Συρία: Υπό τρομακτική πίεση οι Τούρκοι, οι Ρώσοι χρησιμοποιούν Iskander-M, Su-34 και Su-24M

Κατά τη διάρκεια της πιο μεγαλύτερης επίθεσης εναντίον τρομοκρατών στη Συρία τους τελευταίους μήνες, ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε εγκαταστάσεις όπου στελέχη ξένων ιδιωτικών εταιρειών εκπαιδεύουν μαχητές, αναφέρουν πληροφορίες που δημοσιεύονται από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα, αναφέρεται ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε εναντίον τους το πυραυλικό σύστημα Iskander-M, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει την προετοιμασία μιας μεγάλης συριακής επίθεσης εναντίον των θέσεων της Τουρκίας. Συμβαίνει πράγματι αυτό;

Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή στο κανάλι Voenkory Russian Telegram Spring, εκτός από το επιχειρησιακό-τακτικό σύστημα Iskander-M, συμμετείχαν στη ρωσική επίθεση βομβαρδιστικά Su-34 και Su-24M. Ο κύριος στόχος των επιθέσεων ήταν το στρατόπεδο εκπαίδευσης της τρομοκρατική ομάδα Hayat Tahrir al-Sham, η οποία βρισκόταν σε μια περιοχή άνω των 90 εκταρίων κοντά στην πόλη Maarat-Misrin.

Περισσότεροι από 300 τζιχαντιστές εκπαιδεύονται εκεί υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτών από ξένες ιδιωτικές “στρατιωτικές” εταιρείες. Ο συνολικός αριθμός των τρομοκρατών που σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή τη στιγμή δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά συνολικά, η επίθεση ήταν η μεγαλύτερη τουλάχιστον από τον Μάρτιο. […]

Μετά την επιτυχή εαρινή επίθεση του στρατού της συριακής κυβέρνησης (την οποία λίγοι παρατήρησαν, καθώς όλοι ασχολούνταν με τον κορονοϊό), τα τουρκικά στρατιωτικά παρατηρητήρια πλέον δεν έχουν στρατιωτική σημασία.

Αλλά συνιστούν ένα σύμβολο της τουρκικής συμμετοχής στην επιχείρηση στο Ιντλίμπ και μια προσπάθεια να διασώσει το πρεστίζ του Ερντογάν, καθώς οι ενέργειες του στρατού του στην τελευταία εκστρατεία υπήρξαν εξαιρετικά ανεπιτυχείς, παρά τη μαζική χρήση drones και τις σοβαρές απώλειες που υπέστησαν οι Σύροι.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Μόσχα και η Άγκυρα διαπραγματεύονται πιθανή μείωση του τουρκικού εκστρατευτικού σώματος στη βορειοδυτική Συρία (επιβεβαιώθηκε σήμερα). Σ’ αυτό μπορεί να έγκειται και η πληροφορία για την απόσυρση των περικυκλωμένων παρατηρητηρίων, που δεν έχουν καμία χρησιμότητα, αλλά επιβιώνουν εξ ολοκλήρου λόγω της καλής θέλησης των Ρώσων.

Πρόσφατα, οι Τούρκοι περιπολούν μόνοι τους τον αυτοκινητόδρομο Μ4. Στην πραγματικότητα, όχι ολόκληρο, αλλά μόνον το τμήμα από το At-Tronbe έως το Jisr-ash-Shugur, ενώ στο ίδιο το Jisr-ash-Shugur, όπου οι τζιχαντιστές – προερχόμενοι από περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης – έχουν εγκατασταθεί, δεν τους ενοχλούν.

Αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος τουρκικού σώματος προσπαθεί να ελέγξει την καθημερινή ζωή στο Ιντλίμπ. Για παράδειγμα στη τουρκική ζώνη ευθύνης, μπορεί κάποιος να αγοράσει βενζίνη μόνον με τουρκικές λίρες, που οι Σύριοι δεν διαθέτουν, γεγονός που εξάπτει τα πνεύματα και σίγουρα δεν ενισχύει τη συμπάθεια προς τους Τούρκους.

Βέβαια η τριήμερη επιθετική δραστηριότητα των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, οι βολές του πυροβολικού και ακόμη και η χρήση από τα βαριά πυραυλικά συστήματα δεν σημαίνει ότι θα εξελιχθούν απαραίτητα σε μια νέα επίθεση από τους Σύρους. Είναι πιθανό αυτό να ήταν ένα συνηθισμένο τοπικό ξέσπασμα που συνέπεσε με τις διαπραγματεύσεις για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων.

Επιπλέον, οι τζιχαντιστές συμπεριφέρονται αρκετά αλαζονικά, δημοσιεύοντας τακτικά βίντεο στο Διαδίκτυο σχετικά με το πώς περνούν το χρόνο τους. Για παράδειγμα, μόλις τις προάλλες, η ομάδα Jama Ansar al-Islam, που είναι μέρος του δικτύου της πρώην Αλ Κάιντα, μοιράστηκε πλάνα για το πώς χρησιμοποιεί το ολοκαίνουργιο βουλγαρικό ολμοβόλο 120 mm M75, που παράγεται στο εργοστάσιο Dunarit, που ανήκει στον Βούλγαρο επιχειρηματία Emilian Gebrev.

Είναι αυτός που ισχυρίζεται ότι είχε δηλητηριαστεί από το “Novichok”. Οι Αμερικανοί αγόρασαν αυτά τα ολμοβόλα από τον Gebrev, και στη συνέχεια τα διένειμαν στους λεγόμενους “μετριοπαθείς“. Πιστεύεται ότι αυτή η πρακτική σταμάτησε μετά την ήττα των κύριων δυνάμεων των τρομοκρατών στη Συρία, αλλά μας το θύμισαν και πάλι. Κακό σημάδι.