Βόρεια Ήπειρος: Ονόματα βασανιστών των Ελλήνων επί καθεστώτος Εμβέρ Χότζα

Μια σύντομη λίστα με τους βασανιστές της κομμουνιστικής δικτατορίας στην Αλβανία, δημοσιοποίησε ο Αλβανός δημοσιογράφος Αγκρόν Τούφα (Agron Tufa). Αξίζει να αναφερθεί πως ο Τούφα είχε διατελέσει και διευθυντής του Ινστιτούτου Εγκλημάτων του Κομμουνισμού.

Η λίστα, δεν είναι εξαντλητική και έχει σχεδιαστεί βάσει των μαρτυριών του προέρχονται από τα θύματα των αναφερόμενων βασανιστών, αλλά και κατόπιν της επιβεβαίωσης τους απ’ τα επίσημα αρχεία του κράτους. Εάν υπήρχε μια λίστα λίγο – πολύ πιο πλήρης, ο αριθμός θα άγγιζε τουλάχιστον το τετραπλάσιο του αριθμού 330 που αναφέρεται στον παρόντα κατάλογο.

Μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους βασανιστές του καθεστώτος, κάνουν λόγο για βασανιστήρια που δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους και παραπέμπουν στον μεσαίωνα. Δεν υπήρχε κανένας φραγμός απ’ τα τέρατα αυτά που πάντα έδειχναν υπερβάλλοντα ζήλο στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Ανάμεσα σε αυτά τα ονόματα εμείς ξεχωρίσαμε αυτούς που είναι απ’ την περιοχή της Χιμάρας αλλά και ξένους οι οποίοι διορίστηκαν και έδρασαν στην Χιμάρα.

Καταγωγή απ’ το χωριό Βουνό της Χιμάρας:

Paskal Andoni
Manol Milo
Lefter Kasneci
Ksenofon Nushi
Pilo Shanto

Υπηρέτησαν στην Χιμάρα:

Agim Alimema
Nazmi Brinja
Raqi Iftica
Llambi Pecini
Jaho Gjoliko
Edmond Vodica

Πηγή: Himara.gr