Βιομηχανία μαζί με τα πανεπιστήμια κάνουν θαύματα στο Ισραήλ… Στην Ελλάδα; (vid.)

Την επιτυχή εξέλιξη προγραμμάτων όπλων λέιζερ με σκοπό την άμυνα κατά απειλών όπως τα μη επανδρωμένα αεροχήματα, τα βλήματα όλμων και Πυροβολικού και οι ρουκέτες, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ. Τα εν λόγω υψηλής ενέργειας συστήματα ηλεκτρικού λέιζερ που βρίσκονται ήδη σε ανάπτυξη περιλαμβάνουν:

>ένα επίγειο σύστημα που θα επιχειρεί συμπληρωματικά (ως επιπρόσθετο στρώμα άμυνας) με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome, για την αντιμετώπιση ρουκετών, βλημάτων όλμων και πυροβολικού και ρουκετών.

>ένα κινητό (επί οχήματος) σύστημα για την προστασία των μονάδων ελιγμού στο πεδίο της μάχης και ένα σύστημα για τον εξοπλισμό μη επανδρωμένων αεροχημάτων για την «αναχαίτιση στόχων πάνω από τα νέφη» και «την προστασία μεγαλύτερων περιοχών».

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Yaniv Rotem, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, ο σχεδιασμός προβλέπει την εκτέλεση δοκιμών των προαναφερθέντων συστημάτων κατά τη διάρκεια του 2020. Όπως επισημαίνεται στη σχετική δήλωση, τα συστήματα λέιζερ θα δρουν συμπληρωματικά και όχι ως αντικαταστάτες υπαρχόντων συστημάτων όπως για παράδειγμα το Iron Dome.

Στο πρόγραμμα ανάπτυξης συμμετέχουν και ισραηλινές εταιρίες όπως οι Rafael Advanced Defense Systems Ltd. και Elbit Systems Ltd., αλλά και η ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα οφέλη από την επιχειρησιακή ανάπτυξη όπλων λέιζερ είναι τα χαμηλό κόστος χρήσης και η επαύξηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας υφισταμένων συστημάτων αντιαεροπορικής / αντιπυραυλικής άμυνας με τον συνδυασμό συμπληρωματικών τεχνολογιών.

Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η μείωση της κόστους χρήσης λόγω μείωσης του υψηλού κόστους βλημάτων όπως αυτά που χρησιμοποιεί το Iron Dome, λόγω της συνδυασμένης χρήσης με όπλα λέιζερ. Επιπρόσθετα, τα όπλα λέιζερ είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αναχαίτιση απειλών όπως τα μη επανδρωμένα αεροχήματα και στο μέλλον, ρουκετών ακριβείας.