Δοκιμές του πυκνωτικού τουρκικού ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου Tufan

Ακόμη ένα βίντεο από τις εργαστηριακές δοκιμές του πυκνωτικού ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου της τουρκικής εταιρείας Aselsan δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο. Πρόκειται για το σύστημα Tufan το οποίο προορίζεται για την αντιμετώπιση αεροπορικών απειλών.

Η ανάπτυξη του τουρκικού πυκνωτικού ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου Tufan ξεκίνησε το 2014 και οι πρώτες επιτυχημένες δοκιμές του πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 26 και 29 Δεκεμβρίου του 2016. Οι δοκιμές συνεχίστηκαν και το 2017, ενώ τον Μάιο του ιδίου έτους πρόπλασμα του συστήματος παρουσιάστηκε στην τουρκική έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF 2017.

Τον επόμενο χρόνο η τουρκική εταιρεία πραγματοποίησε δοκιμές στο ανοιχτό πεδίο Karapınar της επαρχίας του Ικονίου στην κεντρική Ανατολία. Η αρχική εκτίμηση για τις επιδόσεις του πυροβόλου ανέφεραν εμβέλεια 30 χλμ και ταχύτητα εξόδου κάνης 2.000-2.500 χλμ το δευτερόλεπτο.

Κατά τις δοκιμές όμως του Αυγούστου του 2018 στο Karapınar το Tufan επέτυχε πάντα σύμφωνα με την Aselsan αύξηση της ταχύτητα εξόδου του βλήματος κατά 50% με αποτέλεσμα το Tufan να μπορεί να εξαπολύσει τα βλήματα με ταχύτητα 3.000 μέτρα το δευτερόλεπτο. Η νέα δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε εργαστήριο στις 31 Ιανουαρίου του 2019.