Βελιγράδι 1456: Ο Ιωάννης Ουνιάδης τσακίζει τον Μωάμεθ Β’ “Πορθητή”

Η πολιορκία και η μάχη του Βελιγραδίου το 1456 αποτελεί μια από τις πλέον αποφασιστικές συγκρούσεις στη Βαλκανική την περίοδο της οθωμανικής εξάπλωσης. Μετά την Άλωση της Πόλης οι Τούρκοι, υπό τον Μωάμεθ Β’ Πορθητή, σκόπευαν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους σε όλη την χερσόνησο του Αίμου. Αντίπαλοι τους ήταν ο Ιωάννης Ουνιάδης και ο Γεώργιος Καστριώτης, ενώ κατόπιν προστέθηκε και ο Βλαντ Ντρακούλ.

Το 1455 ο Μωάμεθ αποφάσισε να καταλάβει το ισχυρά οχυρωμένο Βελιγράδι. η νυν πρωτεύουσα της Σερβίας βρισκόταν τότε υπό την κυριαρχία της Ουγγαρίας. Ο Ούγγρος στρατηλάτης Ιωάννης Ουνιάδης, έχοντας πληροφορηθεί τις προθέσεις των Τούρκων, ενίσχυσε την οχυρή πόλη με δικά του έξοδα. Ο Ουνιάδης ενίσχυσε και τη φρουρά με Ούγγρους στρατιώτες υπό τη διοίκηση του γαμπρού του Μιχαήλ Σιλάγκι και του μεγαλύτερου γιοί του Λάζλο. Παράλληλα άρχισε να συγκεντρώνει στρατό και στόλο 200 σκαφών για να τον μεταφέρει μέσω του ποταμού Δούναβη.

Ο Ουνιάδης είχε μαζί τον φραγκισκανό μοναχό Ιωάννη του Καπιστράνο ο οποίος κήρυξε σταυροφορία κατά των απίστων Τούρκων. Αποτέλεσμα του κηρύγματός του ήταν να συγκεντρωθεί μια ισχυρή, αριθμητική δύναμη, που όμως αποτελούνταν κυρίως από άσχημα οπλισμένους και ανεκπαίδευτους στα πολεμικά αγρότες. Πυρήνας του στρατού όμως ήταν οι περίφημοι «Μαύροι Μισθοφόροι», άνδρες κυρίως Γερμανοί και Βοημοί, έμπειροι καθόλα στα πολεμικά, καλά εξοπλισμένοι και άριστα εκπαιδευμένοι. Συνολικά ο Ουνιάδης συγκέντρωσε 25 – 30.000 άνδρες.

Έρχονται οι Τούρκοι

Στο μεταξύ ο Μωάμεθ κινήθηκε με μια τεράστια στρατιά προς το Βελιγράδι. Η τουρκική δύναμη αριθμούσε, ανάλογα με την πηγή, 60 -160.000 άνδρες. Στις 4 Ιουλίου 1456 οι Τούρκοι ξεκίνησαν την πολιορκία του Βελιγραδίου η φρουρά του οποίου αριθμούσε περί τους 7.000 στρατιώτες. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr