Βαυαρία: Άγνωστη εξέγερση κατά των κατακτητών, σφαγή των Χριστουγέννων

Οι λαϊκές εξεγέρσεις θεωρούντο γενικά σπάνιο φαινόμενο στην Ευρώπη του 17ου αιώνα. Κι όμως ήταν πιο συνηθισμένες από ότι γενικά πιστεύεται. Η εξέγερση των Βαυαρών αγροτών κατά των Αυστριακών κατακτητών το 1705 όμως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “εθνική επανάσταση”.

To 1704 οι συμμαχικές δυνάμεις Βρετανών, Αυστριακών και λοιπών Γερμανών και Ολλανδών, υπό τον δούκα του Μάρλμπορο και τον πρίγκιπα Ευγένιο πέτυχαν μεγαλειώδη νίκη κατά των Γάλλων και των Βαυαρών στο Μπλενχάιμ της Βαυαρίας. Ακολούθως λεηλάτησαν άγρια τη χώρα θέλοντας να εξαναγκάσουν τον ηγεμόνα της να αποκηρύξει την συμμαχία με τη Γαλλία.

Ο Βαυαρός ηγεμόνας Μαξιμιλιανός Εμανουήλ αποχώρησε στη Γαλλία και η Βαυαρία πέρασε υπό αυστριακή – γερμανική κατοχή. Στις αρχές Νοεμβρίου 1705 όμως οι Βαυαροί επαναστάτησαν κατά των κατακτητών. Αρχικά, στις αρχές Νοεμβρίου 1705, εξεγέρθηκαν οι κάτοικοι της Κάτω και της ανατολικής Βαυαρίας στην κοιλάδα του ποταμού Ιν. Σταδιακά όμως η εξέγερση επεκτάθηκε ως το Άνω Παλατινάτο μέχρι και τον Δούναβη.

Στις 21 Δεκεμβρίου οι Βαυαροί επαναστάτες συγκρότησαν κοινοβούλιο στο Μπράουναου. Οι Αυστριακοί – Αυτοκρατορικοί αρχικά δεν έδωσαν μεγάλη σημασία και αδράνησαν για δύο περίπου μήνες δίνοντας στους εξεγερμένους χρόνο να εδραιώσουν τη θέση τους. Όταν όμως οι επαναστάτες επιχείρησαν να επιτεθούν στην πρωτεύουσα Μόναχο οι Αυστριακοί αντέδρασαν.Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr