Βαλλιστικοί πύραυλοι Ιράν: Ισχυρή αποτροπή αλλά και επιθετικός εφιάλτης

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί δήλωσε στις 17 Δεκεμβρίου ότι τα πυραυλικά προγράμματα της Τεχεράνης, τα οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα, δεν είναι διαπραγματεύσιμα και ότι ο Τζο Μπάιντεν «το γνωρίζει καλά».

Του ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΤΣΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Η νίκη του Μπάιντεν έφερε στο προσκήνιο την πιθανότητα η Ουάσινγκτον να επανέλθει στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2015 και φαίνεται να βλέπει αυτό το γεγονός ως προοίμιο για ευρύτερες συνομιλίες όχι μόνο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και για τους βαλλιστικούς πυραύλους του. Ωστόσο, η Τεχεράνη απέκλεισε τη διακοπή των πυραυλικών προγραμμάτων της, ή την αλλαγή της πολιτικής της. Αντ’ αυτού ζήτησε την άρση των κυρώσεων και αποζημίωση για την οικονομική ζημία του Ιράν.

Η Τεχεράνη θεωρεί ότι τέτοια όπλα αποτελούν σημαντική αποτροπή, επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντίποινα κατά των ΗΠΑ και άλλων αντιπάλων (κυρίως των αραβικών κρατών του Κόλπου) σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση. Το 2015, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποίησε το Ιράν να μην αναλάβει δραστηριότητα που σχετίζεται με βαλλιστικούς πυραύλους σχεδιασμένους να μεταφέρουν ακόμα και πυρηνικά όπλα μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.

Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), το Ιράν είχε ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου που περιελάμβανε την ενσωμάτωση μιας σφαιρικής κατασκευής με χαρακτηριστικά πυρηνικής κεφαλής στον βαλλιστικό πύραυλο Shahab-3. Έχει επίσης αναπτύξει πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους για συμβατικές προσβολές.

Τέτοιους πυραύλους έχει μάλιστα χρησιμοποιήσει για να πλήξει θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, Κούρδους αυτονομιστές στο βόρειο Ιράκ και στρατιωτικές βάσεις που φιλοξενούν αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ