Β’ ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ – 1946: Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ διάλυσής του και η καταστολή της

Στην περίοδο 1946-47 ένας από τους στόχους ή τις ουτοπίες της ηγεσίας του ΚΚΕ και του μετέπειτα Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) αφορούσε την εκ των έσω κατάρρευση του «μοναρχοφασιστικού καθεστώτος» μέσω της διάβρωσης και του στρατού, περίπου όμως συνέβη στη Μέση Ανατολή με τα κατάπτυστα εκεί κινήματα.

«… Έτσι θα φτάσει σύντομα η ώρα που… θα έχουμε υπερφαλαγγίσει τον φασιστικό στρατό, αν εν τω μεταξύ δεν τον διαλύσουμε ή ακόμα δεν τον κάνουμε δικό μας που είναι και το πιθανότερο», έλεγε ο Κώστας Καραγιώργης, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚΕ και «στρατηγός», αρχηγός του ΚΓΑΝΕ (Κλιμάκιο Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας).

Η βεβαιότητα αυτή εκπήγαζε από το γεγονός ότι υπήρχαν πυρήνες φίλα προσκείμενη στους αντάρτες εντός του Ελληνικού Στρατού ο οποίος εν τη βία της ανασυγκρότησής του ενέτασσε στις τάξεις του πάντες.

Στις μονάδες του Β’ Σώματος Στρατού (ΣΣ) και ιδίως στην 41η και 42η Ταξιαρχία Πεζικού (ΤΞΠΖ) της ΙΧ Μεραρχίας Πεζικού (ΜΠ) και στην 21η ΤΞΠΖ της ΙΙ ΜΠ, εντοπίστηκαν κομμουνιστικοί πυρήνες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τουλάχιστον.

Στόχος του ΚΚΕ ήταν η διάλυση ή ο προσεταιρισμός όσο το δυνατόν περισσότερων ανδρών των εν λόγω σχηματισμών γεγονός που θα είχε καταλυτικές συνέπειες για την εξέλιξη του όλου πολέμου.Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr