Β’ ΠΠ: Απόλυτο όνειδος των Αμερικανών… Οι Ιταλοί τους κυνηγούν (vid.)

Η επιχείρηση «Χειμερινή Καταιγίδα», γνωστή ως «μάχη της Γκαρφανιάνα» στους Ιταλούς, αποτελούσε την χριστουγεννιάτικη επίθεση του Άξονα στο Ιταλικό Μέτωπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ταυτόχρονα εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο εξευτελισμό που υπέστη ο πανίσχυρος αμερικανικός στρατός από τους λίγους Ιταλούς πολεμούσαν ακόμα για τον Μουσολίνι.

Μετά την διάσωσή του, το 1943, ο Μουσολίνι ίδρυσε την Ιταλική Σοσιαλιστική Δημοκρατία στα ιταλικά εδάφη που ήλεγχαν οι Γερμανοί. Προσπάθησε να σχηματίσει μάλιστα και στρατιωτική δύναμη την οποία έθεσε υπό τον στρατάρχη Ροντόλφο Γκρατσιάνι.

Μετά την εκτόξευση της γερμανικής αντεπίθεσης στις Αρδέννες η γερμανική και η ιταλική διοίκηση σχεδίασαν μια ανάλογη επιχείρηση στο Ιταλικό Μέτωπο με στόχο την ανακατάληψη της Λούκα, της Πίζας και του Λιβόρνο. Οι ιταλικές δυνάμεις είχαν συγκροτήσει δύο μεραρχίες την «Σαν Μάρκο» και την «Μόντε Ρόζα». Τελικά χρησιμοποιήθηκαν όσες δυνάμεις αμφοτέρων ήταν έτοιμες.

Επίσης προβλεπόταν υποστήριξη αρμάτων και αεροπορίας για τις επιτιθέμενες δυνάμεις. Τελικά όμως ούτε άρματα, ούτε αεροπορία διατέθηκαν. Στην επίθεση θα συμμετείχαν μόλις 9.100 στρατιώτες, κυρίως Ιταλοί, υπό τη διοίκηση του συνταγματάρχη Μάριο Καρλόνι που θα υποστηρίζονταν από 100 περίπου πυροβόλα κάθε τύπου.

Την γενική επίβλεψη της επιχείρησης είχε ο Γερμανός στρατηγός Φρέτερ Πίκο. Λόγω των λιγοστών δυνάμεων είχαν αλλάξει και τα σχέδια. Έτσι τώρα αντικειμενικός σκοπός ήταν η απώθηση της αμερικανικής 92ης Μεραρχίας Πεζικού (ΜΠ) σε βάθος 25 χλμ. ώστε να ανακουφιστούν οι γερμανικές δυνάμεις που μάχονταν στο Ρίμινι. Απέναντι βρισκόταν ανεπτυγμένη η αμερικανική 92η ΜΠ, υπό τον υποστράτηγος Έντουαρντ Άλμοντ, η οποία είχε εγκατασταθεί στην περιοχή της Γκαρφανιάνα από τον Νοέμβριο του 1944.

Η «Χειμερινή Καταιγίδα» ξεσπά

Οι Σύμμαχοι, μετά και την εκτόξευση της γερμανικής αντεπίθεσης στις Αρδέννες θεωρούσαν πιθανή ανάλογη κίνηση των δυνάμεων του Άξονα και στην Ιταλία. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr