Β’ ΠΠ-ΕΓΚΛΗΜΑ: Γερμανοί πολίτες, φονιάδες ως το τέλος (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το Γκαρντελέγκεν είναι μια μικρή πόλη στο σημερινό κρατίδιο της Σαξωνίας-Άνχλατ της ανατολικής Γερμανίας. Τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου του 1945 όμως ο πόλεμος είχε φτάσει στην άλλοτε ήρεμη πόλη. Πιεζόμενος από τους Συμμάχους, ο γερμανικός στρατός υποχωρούσε προσπαθώντας να καλύψει τα φρικτά του εγκλήματα. Στην απόπειρα αυτή εκκενώθηκε και το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μιτελμπάου-Ντόρα, παράρτημα του διαβόητου Μπούχενβαλτ και το στρατόπεδο Χανόβερ-Στέκεν. 

Υπό την συνοδεία φρουρών των SS 1.016 άμοιροι κρατούμενοι σκλάβοι των δύο στρατοπέδων μεταφέρονταν δυτικά. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν Πολωνοί, αλλά υπήρχαν και Σοβιετικοί και μερικοί Δυτικοί. Όταν οι κρατούμενοι και οι φρουροί τους έφτασαν στο Γκαρντελέγκεν, στις 13 Απριλίου 1945, τρεις ημέρες δηλαδή πριν ξεκινήσει η μάχη του Βερολίνου, οι SS αποφάσισαν πως έπρεπε να «ξεφορτωθούν» τους κρατούμενους.

Επειδή οι ίδιοι ήταν λίγοι ζήτησαν βοήθεια και από ντόπιους πολιτοφύλακες της Volksturm, παιδιά της Χιτλερικής Νεολαίας, κατοίκους, ακόμα και πυροσβέστες… Διαβάστε την συνέχεια στο History-point.gr