Β’ Παγκόσμιος: “Δύναμη Γεδεών”, ανορθόδοξος πόλεμος κατά των Ιταλών

Η «Δύναμη Γεδεών» ήταν ένα ειδικό τμήμα που συγκροτήθηκε από έναν ειδικό των… ειδικών επιχειρήσεων, τον, τότε, ταγματάρχη Όρντι Τσαρλς Γουίνγκεϊτ, πατέρα, κατόπιν, των περίφημων «Τσίντιτ». Το ειδικό αυτό τμήμα έδρασε κατά των Ιταλών στην Ανατολική Αφρική και οι άνδρες του ήταν κυρίως Αιθίοπες αντάρτες. Οι Ιταλοί κατέλαβαν την Αιθιοπία το 1936 μετά από περίπου έξι μήνες πολέμου. Ο αγώνας ήταν άνισος με τους Ιταλούς να ρίχνουν στη μάχη από ελαφρά άρματα μέχρι χημικά αέρια. Μετά το πέρας του πολέμου οι Ιταλοί ανέπτυξαν στην χώρα περί τις 250-290.000 άνδρες, το 1/3 των οποίων ήταν Ιταλοί και οι λοιποί κυρίως μουσουλμάνοι της Ερυθραίας.

Όταν η Ιταλία εισήλθε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις 10 Ιουνίου 1940, τα ιταλικά στρατεύματα στην Ανατολική Αφρική δεν επέδειξαν σημαντική δραστηριότητα. Προχώρησαν διστακτικά στο Αγγλο-αιγυπτιακό Σουδάν και στην βρετανική Σομαλία. Οι Βρετανοί είχαν ελάχιστες δυνάμεις στην περιοχή αλλά αντιστάθηκαν όσο μπορούσαν. Σταδιακά όμως ελήφθη η απόφαση να εκκαθαριστεί η περιοχή από τους Ιταλούς.

Για τον σκοπό αυτό συγκεντρώθηκαν σημαντικές δυνάμεις, βρετανικές, αποικιακές και της Κοινοπολιτείας, κατώτερες πάντως των ιταλικών, αριθμητικά. Αιθίοπες αντάρτες πολεμούσαν τους Ιταλούς συνεχώς από το 1936 και συνέχισαν την αντίσταση. Οι Βρετανοί αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τις ανταρτικές ομάδες, να τις συντονίσουν, να τις εκπαιδεύσουν και να τις εξοπλίσουν με στόχο να προκαλέσουν εξέγερση στα μετόπισθεν των Ιταλών. Οι Βρετανοί ανέθεσαν την αποστολή στον τότε ταγματάρχη Όρντι Τσαρλς Γουίνγκεϊτ ο οποίος έμελλε να καταστεί διάσημος στη Βιρμανία μαχόμενος με τους «Τσίντιτ» κατά των Ιαπώνων. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr