Β’ Παγκόσμιος: Κροατική “Μεραρχία Τίγρης”, μάχες, ήττες και μοιραίο τέλος

Στις 6 Ιανουαρίου 1943 η γερμανική διοίκηση αποφάσισε την συγκρότηση μιας δεύτερης κροατικής Μεραρχίας Πεζικού (ΜΠ) με αποκλειστικό σκοπό τον αγώνα κατά των παρτιζάνων. Η μεραρχία έλαβε τον αριθμό 373. Οι άνδρες της όμως της έδωσαν το προσωνύμιο «Μεραρχία Τίγρης». Η μεραρχία διέθετε δύο Συντάγματα Γρεναδιέρων, το 383ο και 384ο, το 373ο Σύνταγμα Πυροβολικού, τάγμα αναγνώρισης, τάγμα κυνηγών αρμάτων, τάγματα μηχανικού, διαβιβάσεων και υπηρεσίες.

Η 373η ΜΠ συγκροτήθηκε από 3.500 Γερμανούς και 8.500 Κροάτες, ορισμένοι από αυτούς μέλη μονάδων της εθνοφρουράς. Διοικητής ορίστηκε ο αντιστράτηγος Έμιλ Τσέλνερ. Οι περισσότεροι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί ήταν Γερμανοί. Από όλα τα τάγματα μόνο το 373ο Τάγμα Αναγνώρισης δεν διοικείτο από Γερμανό αξιωματικό, αλλά είχε Κροάτη επικεφαλής, τον ταγματάρχη Μπάκαρετς.

Λιποταξίες

Η μεραρχία αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευση των ανδρών της μεταφέρθηκε στην περιοχή βόρεια – βορειοδυτικά του Μόσταρ όπου υπήρχαν ορυχεία βωξίτη, ενός κρίσιμου για τη γερμανική πολεμική προσπάθεια ορυκτού. Μετά από τις πρώτες αψιμαχίες, η μεραρχία συγκρότησε ελαφρά τμήματα «κυνηγών» με στόχο την καταδίωξη και εξόντωση των παρτιζανικών δυνάμεων. Στις αρχές Ιουλίου 1943 η μεραρχία ανέλαβε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με την συνδρομή τμημάτων Τσέτνικ. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr