Τζακ ποτ για τη γαλλική RENAULT στην ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν!

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault υπέγραψε μεγάλη συμφωνία με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ύψους 660 εκατομμυρίων ευρώ και συγκεκριμένα με τον Ιρανικό Οργανισμό βιομηχανικής Ανάπτυξης και Ανανέωσης (IDRO: Industrial Development & Renovation Organization).

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν για τη σύσταση κοινοπραξίας στην οποία η Renault θα ελέγχει το 60% του μετοχικού κεφαλαίου, για την κατασκευή αυτοκινήτων στο Ιράν. Η χώρα των Αγιατολάχ είχε παραδοσιακά σχέση συνεργασίας με τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, κυρίως όμως στον τομέα τηςεισαγωγής αυτοκινήτων και ανταλλακτικών.

Οι πωλήσεις της Renault στην ιρανική αγορά αυτοκινήτου σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση 100,3% το πρώτο μισό του 2017, με το ποσοστό που ελέγχει στην αγορά να αυξάνεται στο 9,8% σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, ένα στατιστικό που αποκαλύπτει την τρομακτική δυναμική που μπορεί να λάβει η συγκεκριμένη συμφωνία συνεργασίας.

Τα μπεστ-σέλερ της Renault στην ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι τα μοντέλα Tondar και Sandero. Η εταιρία πούλησε 68.365 αυτοκίνητα στη χώρα το πρώτο μισό του 2017, ενώ οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων παγκόσμια της εταιρίας ανήλθαν στα 1,88 εκατομμύρια σε μια αύξηση 10,4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, τέσσερις φορές περισσότερη αύξηση από τον ρυθμό μεγέθυνσης της αγορά παγκόσμια κατά 2,6%.