Τζ. Πάιατ: Ελλάδα-ΗΠΑ θα έχουν… “αναταράξεις” λόγω των τουρκικών εκλογών (vid.)

Σοβαρή προειδοποίηση για προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν το επόμενο στις σχέσεις των δυο χωρών με την Τουρκία, συνεπεία της προεκλογικής περιόδου στην οποία έχει εισέλθει η Τουρκία, υπονοώντας, εν μέρει τουλάχιστον, την εθνικιστική στροφή του Ερντογάν για να συσπειρώσει την εκλογική του πελατεία, απευθύνει ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο VICE.

Ο κ. Πάιατ εξέφρασε την «υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης» στην ελληνική πολιτική ηγεσία που χειρίζεται τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αναφέρθηκε όμως και στο θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, καθώς ρωτήθηκε αν υπάρχει ελπίδα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, με την απάντησή του να παρουσιάζει ενδιαφέρον.

«Αυτή η δουλειά [σ.σ. διπλωμάτης] μου έμαθε πριν από καιρό να μην κάνω προβλέψεις. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασχολούνται με το θέμα και ότι πιστεύουμε ότι αυτοί οι δυο στρατιωτικοί πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Επίσης, πιστεύουμε ότι είναι συμφέρον, τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα να υπάρξει μια σταθερή, ομαλή συνεργατική σχέση μεταξύ των δυο χωρών.»