Τσίπρας-Τραμπ: Ηγέτης αριστερός με… κοινό συμφέρον με ακροδεξιό!

…Ο κ. Τσίπρας έχει πετύχει το …«ακατόρθωτο», να έχει συναντήσει τον προηγούμενο πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, το Νοέμβριο του 2016 και να ετοιμάζεται να συνομιλήσει με τον επόμενο, σε έντεκα μήνες από σήμερα. Επίσης, θα συναντήσει χωριστά και τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μαικ Πένς, στις 18 του μήνα, ενώ θα διαμένει με την σύζυγό του Μπέτυ, στον επίσημο ξενώνα του Λευκού Οίκου, το Blair House.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η παραχώρηση του ξενώνα, ενώ «δεν είναι και το πλέον σημαντικό πράγμα στον κόσμο», όπως είπε διπλωμάτης, «αποτελεί όμως μία εξαιρετική χειρονομία από τον Πρόεδρο Τραμπ στον Έλληνα πρωθυπουργό». Το 2002 είχε φιλοξενηθεί στο Blair House και ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Ένα από τα θέματα αιχμής για την αμερικανική πλευρά, που αφορά τα στρατηγικά συμφέροντα των Ην. Πολιτειών στην περιοχή, είναι η βάση της Σούδας, η γεωπολιτική αξία της οποίας αυξήθηκε σημαντικά λόγω του εμφυλίου στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, αλλά και λόγω της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, που σαρώνει την περιοχή και για 5 χρόνια παραμένει αήττητη.

Η θέση του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Σούδα είναι ενδεικτική και των προθέσεων της Αμερικής, που θα εκφραστούν στο ανώτατο επίπεδο, από τον πρόεδρο Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Πενς. Η βάση αυτή, υποστηρίζουν, είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ, καταγράφοντας τους λόγους που παρατίθενται παραπάνω. Είναι η μόνη στρατιωτική περιοχή, μεταξύ των ναυτικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια και του Περσικού Κόλπου.

Όπως είπε πρόσφατα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα «έχουμε μια αποβάθρα κατάλληλη για αεροπλανοφόρα δίπλα σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο, που παρέχει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ικανότητα ανεφοδιασμού και επισκευής».

Λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί στους Αμερικανούς ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησε από το Πεντάγωνο και επεκτάθηκε και σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες μία συζήτηση για ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ