ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ: Η βόμβα στον Άγιο Διονύσιο ΔΕΝ ήταν το μοναδικό τυφλό χτύπημα…

Το περιστατικό της τυφλής βομβιστικής επίθεσης στο ιερό Ναό του Αγ. Διονυσίου στο Κολωνάκι δεν ήταν ούτε η πρώτη και μάλλον ούτε και η τελευταία βομβιστική επίθεση αυτού του είδους… Είχε προηγηθεί θάνατος 15χρονου προσφυγόπουλου τον οποίο όλοι έχουμε ξεχάσει, ενώ τότε η “δημόσια συζήτηση” είχε εκτραπεί, με πολλούς να επιχειρούν ακόμα και να αναζητούν να ρίξουν ευθύνη για την ενέργεια σε πολιτικά επιθυμητές οδούς.

Ήταν Κυριακή 28 Μαρτίου του 2010 όταν μια τυφλή βόμβα στέρησε τη ζωή σε ένα 15χρονο προσφυγάκι από το Αφγανιστάν και προκάλεσε την τύφλωση της αδελφής του 10 ετών. Το περιστατικό αυτό έχει δυστυχώς λησμονηθεί από την ελληνική κοινή γνώμη παρά το γεγονός ότι προκάλεσε το θάνατο ενός παιδιού και την τύφλωση ενός άλλου.

Ήταν 11 .00 το βράδυ της Κυριακής 28 Μαρτίου του 2010 όταν μια οικογένεια Αφγανών, γιος, μητέρα και κόρη που έψαχναν σε κάδους σκουπιδιών για τρόφιμα ή ρούχα, εντόπισε ένα σάκο τοποθετημένο έξω από κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων στην οδό Ιακωβάτων στα Κάτω Πατήσια. Όταν ο 15χρονος Αφγανός προσπάθησε να σηκώσει τον σάκο ο εκρηκτικός μηχανισμός που υπήρχε μέσα εξερράγη διαμελίζοντας τον Αφγανό πρόσφυγα και τραυματίζοντας σοβαρά στα μάτια την αδελφή του.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούνταν από μεταλλικό σωλήνα με τις δύο άκρες σφραγισμένες με τάπες, οι οποίες εκτοξεύτηκαν σε μεγάλη απόσταση. Οι πυροτεχνουργοί βρήκαν επίσης κομμάτια από ηλεκτρικό κύκλωμα πυροδότησης καθώς και υπολείμματα από ρολόι.

Η εκρηκτική ύλη είχε τέλεια καύση και οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι να πρόκειται για αμμωνιοδυναμίτιδα. Σύμφωνα με τα δεδομένα της περιόδου εκείνης πίσω από την τραγωδία, φαίνεται να ήταν η οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” καθώς παρόμοια βόμβα είχε τοποθετήσει η οργάνωση στις 23 Ιουλίου του 2009 και είχε εξουδετερωθεί από πυροτεχνουργούς. Φυσικά καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη διότι για ποιο λόγο άλλωστε θα παραδεχτεί κάποιος ένα τόσο τραγικό λάθος και το θέμα απλά ξεχάστηκε.

Οκτώ χρόνια αργότερα μια άλλη τυφλή βόμβα είχε τοποθετηθεί στα σκαλιά μιας πολυσύχναστης εκκλησίας στο κέντρο της Αθήνας σε ένα σημείο όπου πολλοί άστεγοι βρίσκουν καταφύγιο την νύκτα, σε μια εκκλησία που η λειτουργία ξεκινούσε στις 07.30, με την βόμβα να εκρήγνυται μερικά λεπτά νωρίτερα.

Ευτυχώς αυτή την φορά η βόμβα τραυμάτισε σχετικά ελαφρά ένα Αστυνομικό και δεν προκάλεσε το θάνατο σε αθώους ανθρώπους. Αυτή την φορά ο Αστυνομικός ήταν τυχερός διότι έφερε αλεξίσφαιρο γιλέκο και προστατεύτηκε από την έκρηξη, ενώ και ο νεωκόρος της εκκλησίας από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκε.

Και το πρώτο και το δεύτερο περιστατικό αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα τυφλής βίας τα οποία είχαν ως θύματα αθώους καθημερινούς ανθρώπους που θα μπορούσαν να είναι ο οποιοδήποτε απλός πολίτης.

Και όμως όπως φάνηκε για δεύτερη φορά οι τρομοκράτες δεν δίστασαν να πάρουν το ρίσκο να θέσουν τη ζωή των απλών και απροστάτευτων πολιτών σε κίνδυνο. Το χειρότερο όμως σε όλα αυτά τα άσχημα γεγονότα, είναι ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν αρκετοί συνάνθρωποι μας που στηρίζουν ακραίες πράξεις όπως αυτή της βομβιστικής επίθεσης ως τρόπο δημόσιας έκφρασης ενός ζητήματος που η τρομοκρατική οργάνωση επιδιώκει να επικοινωνήσει προς το λαό.

Εάν ως πολίτες, ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες δεν καταδικάσουμε συνολικά, καθολικά αυτές τις πράξεις βίας, θα είναι σαν να κλείνουμε ως κοινωνία το μάτι στους τρομοκράτες να συνεχίζουν αυτές τις ενέργειες με τη σιωπηλή μας ανοχή.

Μόνο εάν η ελληνική κοινωνία καταδικάσει πραγματικά τις πράξεις αυτές χωρίς παρενθέσεις χωρίς αστερίσκους θα σταματήσουν αυτά τα περιστατικά. Μόνο όταν οι τρο0μοκρλατες καταλάβουν ότι οι πολίτες δεν στηρίζουν τις πράξεις τους θα σκεφτούν διπλά τα επόμενα βήματα τους.

Για να γίνει όμως αυτό δεν θα πρέπει να υπάρξει ούτε χαραμάδα ανοχής και δικαιολόγησης των ακραίων πράξεων των τρομοκρατών και αυτό θα πρέπει να το αποδείξουν όλοι μα όλοι πολίτες δημοσιογράφοι πολιτικοί, ακτιβιστές και άνθρωποι με επιρροή στην κοινωνία για να σταματήσει αυτή η πραγματικά αδιανόητη ανθρωποθυσία στο όνομα φευγαλέων αιτημάτων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ