Ντόναλντ Τραμπ διευκολύνει Μπάιντεν, “παίρνοντας πάνω του” F-35 και MQ-9B των ΗΑΕ

Στις 20 Ιανουαρίου, ημέρα της επίσημης ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν τρία συμβόλαια συνολικού ύψους 36,34 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω FMS για την προμήθεια 50 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35A Lightning II (10,4 δισ. δολάρια), 18 μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9B (2,97 δισεκατομμύρια δολάρια), καθώς και αερομεταφερόμενων όπλων και πυρομαχικών συνολικής αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η υπογραφή των συμβολαίων ήταν από τις τελευταίες ενέργειες της προεδρίας Τραμπ και πραγματοποιήθηκε, κάτι παραπάνω από μία ώρα πριν από την αποχώρηση του τελευταίου από τον Λευκό Οίκο! Η εξέλιξη αυτής της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής, δικαιολογείται από το γεγονός ότι λίγους μήνες πριν (Οκτώβριος 2020), ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε δηλώσει ότι “το ζήτημα θα επανεξεταστεί πολύ – πολύ προσεκτικά”.

Τον Δεκέμβριο του 2020 το αμερικανικό Κογκρέσο απέρριψε αίτημα των Δημοκρατικών για μπλοκάρισμα της συμφωνίας. Μετά από ψηφοφορία που διενεργήθηκε και οι τρεις προμήθειες που προαναφέρθηκαν εγκρίθηκαν για τα ΗΑΕ. Η πώληση των μαχητικών F-35A “πέρασε” με 49 ψήφους υπέρ και 47 κατά, ενώ η πώληση των μη επανδρωμένων οπλισμένων MQ-9B με 50 ψήφους υπέρ και 46 κατά.

Οι πρώτες παραδόσεις μαχητικών Lightning II, αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του έτους 2027, ενώ μένει να δούμε αν όντως η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη συμφωνία με τα ΗΑΕ.

Προσωπική μας άποψη είναι ότι σε καθαρά πρακτικό επίπεδο δεν τίθεται τέτοιο θέμα για ευνόητους λόγους. Θα μπορούσε να υποτεθεί ότι η υπογραφή της συμφωνίας διευκολύνει την κυβέρνηση Μπάιντεν, αφαιρώντας έναν σοβαρό “πονοκέφαλο”, αφού έχει το πρόσχημα να μην ασχοληθεί καν με την υπόθεση.

Το πρόγραμμα του F-35, είναι ανάγκη να συνεχίσει να χρηματοδοτείται, ενώ τα ΗΑΕ στο παρελθόν στράφηκαν στην Κίνα για την προμήθεια οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών της κατηγορία του MQ-9B.

Συγκεκριμένα, στη Λιβύη και τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ, έκαναν την εμφάνισή τους κινεζικής προέλευσης μη επανδρωμένα Wing Loong II τα οποία φέρονται να προμήθευσαν τα ΗΑΕ, τα οποία τα απόκτησαν το 2016. Η δε Κίνα στο μέτωπο της Λιβύης συντάσσεται με τις επιλογές των ΗΑΕ και των συμμάχων τους.

Η παρουσία των Wing Loong II στη Λιβύη αποτελούν πεδίο δοκιμών αλλά και διαφήμισης της “κινεζικής εναλλακτικής”. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ΗΑΕ είναι ο έβδομος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των Κινέζων, ενώ η “χώρα του δράκου” είναι με διαφορά πρώτος εμπορικός εταίρος των Εμιρατινών…

Τα ΗΑΕ αποδεικνύουν έμπρακτα ότι δεν διστάζουν να αξιοποιήσουν τις εναλλακτικές που έχουν στη διάθεσή τους, εάν οι περιστάσεις το απαιτήσουν. Όπως κάνουν και με τη Ρωσία, έτσι αφήνουν και την κινεζική “πόρτα” ανοιχτή”…