Τούρκοι και “ελευθερία της ναυσιπλοΐας”… Νέα ανέκδοτα από την Άγκυρα

Με απειλές ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή θα αναλάβουν να διασφαλίσουν την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας» στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, απαντά η Άγκυρα στην προσπάθεια της Ελλάδας να αποτρέψει την διακίνηση όπλων και μεταναστών μέσω παλιών τουρκικών εμπορικών πλοίων.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ευθεία απειλή εναντίον της Ελλάδας ότι οποιοσδήποτε έλεγχος των ύποπτων πλοίων που ξεκινούν από τα τουρκικά λιμάνια , θα προκαλέσουν την παρέμβαση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ,ώστε να διασφαλισθεί ότι αυτά θα συνεχίσουν την αποστολή τους είτε πρόκειται για μεταφορά όπλων είτε διακίνηση μεταναστών…

Το επεισόδιο της 2ας Απριλίου(που αποκάλυψε η Καθημερινή) με το τουρκικό δεξαμενόπλοιο που θεωρήθηκε ύποπτο και μετά από «κυνηγητό» άλλοτε σε διεθνή και άλλοτε στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων ,στην περιοχή της Σάμου και της Ικαρίας υποχρεώθηκε να επιστρέψει σε τουρκικό Λιμάνι έχει σημάνει συναγερμό στις Έλληνικές Αρχές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αθήνας η Τουρκία χρησιμοποιεί και πάλι την τακτική των πλοίων -φαντάσματων ,που είναι κυρίως παροπλισμένα μικρά φορτηγά για την μεταφορά όπλων στην Λιβύη αλλά και για την διακίνηση μεταναστών προς την Ιταλία αλλά και τις ακτές της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Τελευταίο επεισόδιο ήταν με το πλοίο το οποίο γεμάτο μετανάστες προσάραξε έξω από το λιμάνι της Τζιάς.

Επίσης είχε προηγηθεί και το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο το οποίο μετά από παρέμβαση γαλλικών σκαφών που συμμετείχαν στην νατοϊκή Δύναμη επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι ,καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν ήταν φορτωμένο με όπλα και είχε προορισμό την Λιβύη. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ