Τουρκικοί τσαμπουκάδες στο Ισραήλ… Χρειάζεται η άδειά της για τον EastMed

Η Άγκυρα φέρεται να προειδοποίησε το Ισραήλ ότι ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed πρέπει να λάβει και τη δική της άδεια, καθώς περνάει μέσα από την ΑΟΖ που συμφωνήθηκε με τη Λιβύη, όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Τουρκία φέρεται να έστειλε μήνυμα στο Ισραήλ μέσω διπλωματικών καναλιών ότι καθώς ο αγωγός EastMed περνάει μέσα «από την τουρκική ΑΟΖ» και έτσι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός ξεκινά από τα ανοιχτά του Ισραήλ, περνάει από την Κύπρο και την Ελλάδα και φτάνει στην Ιταλία. Σύμφωνα με την Άγκυρα, ο EastMed θα πρέπει να περάσει και από τα ανοιχτά της Αττάλειας κι άρα χρειάζεται έγκριση και της Τουρκίας.

​Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρονται και σε περιστατικό με ισραηλινό ερευνητικό σκάφος που απομακρύνθηκε από τουρκική φρεγάτα σε λεγόμενα «χωρικά ύδατα» του Ψευδοκράτους στην Κύπρο. Όπως σημειώνεται, το ισραηλινό σκάφος «Bat-Galim» ειδοποιήθηκε μέσω ασυρμάτου για να εγκαταλείψει περιοχή που σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς είναι «χωρικά ύδατα της ΤΔΒΚ» και ακολούθησε την οδηγία.