Τουρκικό ΒΙΝΤΕΟ-απόδειξη πολιτισμικής ασυμβατότητας με τον σύγχρονο κόσμο…

Το βίντεο που ακολουθεί και αφορά τη σημερινή επέτειο της Nαυμαχίας της Πρέβεζας (28 Σεπτεμβρίου 1538) ανάμεσα στο οθωμανικό Ναυτικό και μια “χριστιανική – καθολική συμμαχία” δεν το παρήγαγε και διένειμε μια περιθωριακή οργάνωση, αλλά η υπηρεσία επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας. Το “μαγαζί” δηλαδή του Ερντογάν.

Η αισθητική του καταφανώς προπαγανδιστικού βίντεο ταιριάζει απόλυτα με τη νεοθωμανική κατεύθυνση που έχει το σύνολο της πολιτικής του καθεστώτος Ερντογάν. Μη έχοντας και πολλές νίκες να γιορτάσουν στη ναυτική τους Ιστορία, οι Τούρκοι “έχουν κάνει λάστιχο” τη συγκεκριμένη επέτειο και κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια.

Το βίντεο αυτό όμως που μπορεί να προκαλεί ειρωνικά μειδιάματα στην Ελλάδα, χώρα η οποία βέβαια δεν έχει καν σκεφτεί -ή μήπως τολμήσει;- να προβάλει αναλόγως μια απείρως σημαντικότερη ιστορική στιγμή, αυτή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας που καθόρισε πολλά, θα έπρεπε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην αφελή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σημείο που ο Τούρκος αξιωματικός του Ναυτικού κοιτάει μέσα από τα κιάλια και βλέπει το Ναυτικό των Ιωαννιτών Ιπποτών να πλησιάζει, είναι χαρακτηριστικό της οπτικής απέναντι στην Ένωση των εθνών και των λαών της Ευρώπης που επιμένει να κλείνει τα μάτια και να παρουσιάζει το ευκταίο ως εφικτό, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να συνεχίζουν την πορεία τους…

Μια Τουρκία που εμφορείται από την ιδεολογία της κατάκτησης διά της παραδοσιακής οθωμανικής μεθόδου της σφαγής. Μπορεί να μοιάζει -και είναι- εξαιρετικά γραφικό μια χώρα να πολιτεύεται στο διεθνές περιβάλλον με όρους της εποχής των σταυροφοριών, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα.

Δεν έχει σημασία το ότι δεν μπορούμε στη Δύση να αντιληφθούμε πως είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουμε λογικές μογγολικής στέπας περασμένων αιώνων στα σύνορα. Σημασία έχει ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και με αυτή είμαστε υποχρεωμένοι να πορευθούμε. Αυτή είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε.

Όσο γρηγορότερα αποφασίσει συλλογικά η Ευρώπη να βγάλει την τσίμπλα από το μάτι και να δει την απειλή στις αξίες και τις αρχές που ευαγγελίζεται σε κάθε ευκαιρία, πέραν των μη φιλικών ενεργειών από την πλευρά της σύγχρονης Τουρκίας, τόσο πιο σύντομα θα ξεκινήσει η ανάσχεση αυτής της τάσης ολικής επαναφοράς στον Μεσαίωνα από τους Τούρκους νοσταλγούς του.

Μια χώρα τον 21ο αιώνα όπου η ηγεσία της αποθεώνει όχι τη ζωή και τη δημιουργία, την κοινωνική πρόοδο και την ευημερία για όλους, αλλά τον θάνατο και τις δήθεν υλικές απολαύσεις της μετά θάνατον ζωής, δεν έχει θέση στην Ευρώπη. Ούτε καν στον κατάλογο των εταίρων της. Η πολιτισμική ασυμβατότητα είναι σοκαριστική. Απολαύστε λοιπόν σύγχρονο πολιτισμό αλά Τούρκα μπας και αντιληφθούμε επιτέλους με ποιους συναλλασσόμαστε…