Τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη; Γιατί πήγε ο αρχηγός της ΜΙΤ;

Μετά από την επίσκεψη του Χακάν Φινταν στην Λιβύη, ο επικεφαλής της διεύθυνσης πληροφοριών της κυβέρνησης δολοφονήθηκε, ενώ η διοίκηση της Τρίπολης αποδόθηκε πια στην Αλ Κάιντα, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις κατά των πρεσβειών της Τουρκίας και της Ιταλίας και το τουρκικό κράτος άρχισε να μιλά για στρατιωτική επέμβαση.

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στη Λιβύη, όπου τα πράγματα δεν πάνε όπως θα ήθελε το τουρκικό κράτος. Η σαλαφιτικη δομή των Μουσουλμάνων Αδελφών στην οποία είχε αποθέσει τις ελπίδες του το καθεστώς των ΑΚΡ-ΜΗΡ, δεν έχει την επιθυμητή απόδοση απέναντι στον Χαλίφα Χαφταρ.

Καθώς το τουρκικό κράτος παρά το ντοπάρισμα με τη μεταφορά συμμοριών από τη Συρία στη Λιβύη, με την αποστολή στρατιωτικού προσωπικού, με την παροχή πληροφοριών και με κάθε είδους άλλη παροχή σε όπλα και πυρομαχικά, δεν μπόρεσε να αποσπάσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, στήνει έδαφος για απευθείας στρατιωτική επέμβαση.

Στις δύο τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν μία σειρά από εξελίξεις. Aποτυχία της επιθέσεως που είχε οργανώσει το τουρκικό κράτος για την κατάληψης της πόλης Ταρχουνα και της βάσης Βατιγιέ, ενεργοποίηση της αποστολής “Ειρήνη” από την πλευρά της ΕΕ για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, αύξηση στην μεταφορά τζιχαντιστών από την Συρία στην Λιβύη, επίσκεψη του διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φινταν στην Λιβύη, δολοφονία του διοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών της υποστηριζόμενης από την Τουρκία κυβέρνησης, εκρήξεις στην Τρίπολη μετά από τον διορισμό εκεί από την Τουρκίας του Χαλιντ Ελ Σερίφ-στελέχους της Αλ Κάιντα και δήλωση από την Τουρκία πώς θα μπορούσε να ανακηρύξει τον Χαφταρ ως “νόμιμο στόχο”.

Οι τελευταίες εξελίξεις που συμβαίνουν στη Λιβύη σχηματίζουν μία εικόνα, που θυμίζει το ηχητικό το οποίο διέρρευσε το 2014 όταν ο Χακάν Φιντάν, για να στήσει ένα επίπεδο για εισβολή στη Συρία είχε ακουστεί να λέει πως “Μπορώ να στείλω εγώ στην άλλη πλευρά τέσσερα άτομα και να τους βάλω να ρίξουν 8 πυραύλους σε κενό χώρο”.

ΠΗΓΗ: ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ