Τουρκική “μπαμπεσιά”… ζητούν Patriot από τις ΗΠΑ, μήνυμα και στη Ρωσία!

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να στείλουν πυραυλικά συστήματα Patriot στην Τουρκία για να χρησιμοποιηθούν για ασφάλεια στον πόλεμο στη συριακή βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε σήμερα στο CNN Turk ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας παράλληλα πως η Άγκυρα «αναμφισβήτητα» θα ενεργοποιήσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400.

Αναφερόμενος στους Patriot, ο Ακάρ τόνισε πως συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά αυτών των πυραυλικών συστημάτων. “Οι ΗΠΑ τονίζουν στις ανακοινώσεις τους ότι μας στηρίζουν στο Ιντλίμπ. Ασφαλώς, αυτό δεν σημαίνει ότι Αμερικανοί στρατιώτες μπορεί να εμφανιστούν εκεί. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να λάβουμε στήριξη με την μορφή συστοιχιών Patriot, ίσως από άλλες ευρωπαϊκές χώρες“, τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

Νωρίτερα σήμερα το Bloomberg, επικαλούμενο έναν ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο, μετέδωσε ότι η Άγκυρα ζήτησε από τις ΗΠΑ να στείλει δύο συστοιχίες Patriot για να απωθήσει την επίθεση του συριακού στρατού στην Ιντλίμπ. Το δημοσίευμα διέψευσε η εκπρόσωπος του τουρκικού στρατού Ναντίν Σεμπνέμ Ακτόπ.

Στη συνέντευξη του ο Ακάρ δήλωσε πως Τουρκία και Ρωσία συζητούν τη χρήση του συριακού εναέριου χώρου στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ και το πρόβλημα μπορεί να λυθεί αν η Ρωσία «υποχωρήσει».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός είπε πως υπήρξε ένας «υγιής διάλογος» μεταξύ Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων επιτόπου στην Ιντλίμπ και πως η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί καμία πρόταση να μετακινήσει τα τουρκικά φυλάκια παρακολούθησης στην περιοχή.

Παράλληλα ο επικεφαλής του τουρκικού Πενταγώνου τόνισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις κοινές περιπολίες με τη Ρωσία στη Συρία, όπως είχαν συμφωνήσει οι πρόεδροι της χώρας. “Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το Ιντλίμπ…Δεν έχουμε προβλήματα με την Ρωσία, ο στόχος μας είναι το (συριακό) καθεστώς“, τόνισε ο Ακάρ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΟ DP: Η αναφορά των Τούρκων στους Patriot είναι πολύ πονηρή. Η μοναδική ρεαλιστική απειλή που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τα συστήματα Patriot είναι τα μαχητικά, κυρίως των Ρώσων, που έχουν πλήξει ισλαμιστές αντάρτες συμμάχους της Άγκυρας, ακόμα και τουρκικές δυνάμεις.

Βαλλιστικοί πύραυλοι που θα εκτοξεύονταν κατά της Τουρκίας, είναι ένα καθαρά θεωρητικό ενδεχόμενο, αφού μόνο αντιπαραγωγικό θα μπορούσε να αποδειχθεί για τις δυνάμεις του Άσαντ που ενδιαφέρονται να καταλάβουν εκ νέου τα εθνικά τους εδάφη.

Η αναφορά στους Patriot που είναι το σύστημα που προτείνουν οι ΗΠΑ στους Τούρκους για να εγκαταλείψουν τους S-400, στόχο έχουν και να στείλουν ένα μήνυμα στους Ρώσους ότι πρέπει να βλέπουν πόσο πολύ επιθυμούν οι ΗΠΑ την επιστροφή της Τουρκίας στο δυτικό “μαντρί”, άρα πάντα υπάρχει ως επιλογή για την Άγκυρα…