Τουρκικές κορβέτες Milgem θέλει η Ουκρανία και με εγχώριους κινητήρες

Την περεταίρω ενίσχυση της στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας τους επιδιώκουν Ουκρανία και Τουρκία, αφού μετά την συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της πυραυλικής τεχνολογίας, κινητήρων οχημάτων και αεροχημάτων, τώρα Άγκυρα και το Κίεβο φαίνεται να επιδιώκουν την ανάπτυξη και του τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ, το Κίεβο επιθυμεί να αποκτήσει από την Τουρκία απροσδιόριστο αριθμό κορβετών MILGEM, ώστε να αντικαταστήσει τα σοβιετικής εποχής πλοία που το Ναυτικό της Ουκρανίας διαθέτει. Σύμφωνα με το ουκρανικό δημοσίευμα, το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο επιθυμεί τα πλοία να ναυπηγηθούν στην Ουκρανία με εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή.

Στόχος των Ουκρανών είναι η εγκατάσταση και πιστοποίηση του αεροστρόβιλου τύπου UGT 25000 (DА80) που κατασκευάζει η εταιρεία Zorya-Mashproekt στις τουρκικές κορβέτες MILGEM, καθώς και την όσο το δυνατό μεγαλύτερη βιομηχανική συμμετοχή των ουκρανικών εταιρειών στην ναυπήγηση των πλοίων.

Επιπρόσθετα, εάν η συνεργασία των χωρών ευοδωθεί, τότε οι Τούρκοι θα μπορούν στο μέλλον να εξάγουν την φρεγάτα τους εξοπλισμένη με τον ουκρανικό κινητήρα, χωρίς το εμπόδιο των πιθανών περιορισμών που οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να επιβάλουν για την απαγόρευση των εξαγωγών των αεροστροβίλων LM 2500 της εταιρείας GE σε μη επιθυμητές χώρες.

Κατά αυτό τον τρόπο, οι Τούρκοι θα μπορούν να προωθήσουν εμπορικά την κορβέτα τους σε χώρες που δεν διατηρούν και τόσο στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αφού σε μεγάλο ποσοστό οι Τούρκοι έχουν πετύχει να κατασκευάσουν σημαντικό ποσοστό του εξοπλισμού των κορβετών MILGEM, αποκτώντας έτσι σχετική ανεξαρτησία από τους προμηθευτές τους.