Τουρκία: Κι άλλο εξαγωγικό συμβόλαιο για τη ναυπηγική της βιομηχανία

Ακόμη ένα εξαγωγικό συμβόλαιο κέρδισε η τουρκική ναυπηγική βιομηχανία αποδεικνύοντας ότι εφόσον υπάρχει όραμα και μεθοδική δουλειά σε συνδυασμό με μια επιθετική εμπορική πολιτική το αποτέλεσμα δεν αργεί να έρθει.

Πιο αναλυτικά μια κορβέτα κλάσης “Turkmen” πρόκειται να ναυπηγήσει στα ναυπηγεία του Turkmenbashi του Τουρκμενιστάν η τουρκική ναυπηγική κοινοπραξία “Gülhan & Dearsan İş Ortaklığı” (“Gulhan & Dearsan Business Partnership”).

Η τουρκικής σχεδίασης κορβέτα θα έχει μήκος 65 μέτρα έχει παραγγελθεί από το ναυτικό του Τουρκμενιστάν και θα είναι εξοπλισμένοι με πολλά τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα.

Όπως φαίνεται και από την μακέτα που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την τουρκική εταιρεία η νέα κορβέτα θα είναι εξοπλισμένη με ένα κύριο πυροβόλο OtoMelara Super Rapid 76 χλστ/62 διαμετρημάτων, οκτώ κάθετες κυψέλες εκτόξευσης πυραύλων, δύο τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού τύπου STAMP της Aselsan με πυροβόλο των 12,7 χλστ. και δύο τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού τύπου SMASH της Aselsan με πυροβόλο των 30 χλστ.

Επιπρόσθετα, ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Gökdeniz της Aselsan εξοπλισμένο με δύο πυροβόλα των 35 χλστ, έναν τηλεχειριζόμενο εξαπλό εκτοξευτή ρουκετών ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου DSH καθώς και δύο συστήματα εκτόξευσης αναλωσίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κορβέτα θα μπορεί να υποστηρίξει αλλά όχι να φιλοξενήσει ένα ελικόπτερο 10 τόνων.

Το τουρκικό ναυπηγείο Dearsan διαθέτει μια αξιόλογη παρουσία στο Τουρκμενιστάν αφού μέχρι σήμερα έχει πουλήσει στο Ναυτικό της χώρας 10 περιπολικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης τύπου Tuzla, δύο αποβατικά σκάφη, 6 ταχύπλοα σκάφη μήκους 33 μέτρων, 5 σκάφη έρευνας και διάσωσης, ένα υδρογραφικό πλοίο, και ένα επιβατικό πλοίο.