Τουρκία: Τον Φεβρουάριο του 2020, ξεκινά η πιστοποίηση του ελικοπτέρου T70

Το Φεβρουάριο του 2020 πρόκειται να ξεκινήσουν οι δοκιμές πιστοποίησης του ελικοπτέρου T70 το οποίο πρόκειται για την τουρκοποιημένη έκδοση του γνωστού ελικοπτέρου S-70i Black Hawk.

Παρα τα προβλήματα που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο αφορά την απόκτηση 109 ελικοπτέρων T70 από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και Αρχές Ασφαλείας, φαίνεται να εξελίσσεται κανονικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι παραδόσεις των ελικοπτέρων στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πρόκειται να ξεκινήσει το Μάρτιο του 2021.

Ήδη έχουν κατασκευαστεί τέσσερα πρωτότυπα εκ των οποίων το πρώτο θα χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση ολοκλήρωση και πιστοποίηση του Ολοκληρωμένου Σπονδυλωτού Συστήματος Αεροβοηθημάτων Integrated Modular Avionics System (IMAS) της εταιρείας Aselsan ενώ τα υπόλοιπα τρία θα χρησιμοποιηθούν για την πιστοποίηση του ελικοπτέρου.

Με βάση τη συμφωνία που έχει υπογραφεί από την Τουρκική κυβέρνηση και την εταιρεία Sikorsky το ελικόπτερο θα κατασκευαστεί και θα συναρμολογηθεί από την τουρκική κρατική εταιρεία ΤΑΙ στις εγκαταστάσεις της έξω από την Άγκυρα.

Το τουρκικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή 24 μονάδων ανα έτος με στόχο την ολοκλήρωση των παραδόσεων σε 4 χρόνια και πέντε μήνες δηλαδή το καλοκαίρι του 2025.

Εκτός από τα ελικόπτερα αυτά η αμερικανική εταιρεία έχει δεσμευτεί να αγοράσει από την τουρκική ΤΑΙ επιπλέον 109 ελικόπτερα για τους διεθνείς πελάτες της Sikorsky κρατώντας έτσι ανοικτή την γραμμή παραγωγής της ΤΑΙ για αρκετά ακόμη χρόνια.