Η Τουρκία στη Βόρεια Συρία κατά Κούρδων: Δεν αντιγράφει Άσαντ, είναι κάτοχος… “πατέντας”

Την πολιτική του καθεστώτος των Άσαντ, στη δεκαετία του 1960, ακολουθεί η Τουρκία κατά των Κούρδων, αλλάζοντας τη δημογραφική ισορροπία στην βορειοανατολική Συρία, ώστε να αποτρέψει τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής ζώνης, ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Η Τουρκία απειλεί συνεχώς ότι θα ξεκινήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία στοχεύοντας σε περιοχές που ελέγχονται από τις κατά βάσεις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), οι οποίες και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του αντί-τζιχανστιστικούτ, υπό τις ΗΠΑ, συνασπισμού.

Για την Άγκυρα όμως οι ΣΔΔ αποτελούν παρακλάδι του ΡΚΚ. Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία στην οποία η Άγκυρα λέει πως θέλει να εγκαταστήσει τα 3,6 εκ. Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στο έδαφός της.

Η εγκατάσταση στην περιοχή των Σύρων προσφύγων αποτελεί βασική πολιτική επιδίωξη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν ώστε και τα αντί-προσφυγικά αισθήματα στο εσωτερικό της χώρας του να κατευνάσει και αλλάξει τη δημογραφία στις κουρδικές περιοχές, όπως έκανε και στο Αφρίν, εγκαθιστώντας Τουρκομάνους και Άραβες και υποχρεώνοντας τους Κούρδους να φύγουν.

Τώρα η Άγκυρα επιδιώκει την εκδίωξη του κουρδικού πληθυσμού ανατολικά του ποταμού Ευφράτη εγκαθιστώντας Άραβες στις περιοχές αυτές ώστε να αποτρέψει τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής ζώνης. «Η δημογραφική πολεμική στρατηγική δεν είναι καινούργια. Το Κόμμα Μπααθ των Άσαντ την χρησιμοποίησε κατά των Κούρδων στη δεκαετία του 1960. Τώρα η Τουρκία αντιγράφει», αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα.

Η στρατηγική εθνοκάθαρσης, ουσιαστικά, φυσικά δεν είναι καινούργια για τους Τούρκους. Μόνο που η ισραηλινή εφημερίδα κάνει λάθος. Ο Ερντογάν δεν αντιγράφει τους Άσαντ, αντιγράφει τους προγόνους του που έκαναν το ίδιο κατά Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, εδώ και εκατοντάδες χρόνια.