Τουρκία: Ρωσική εταιρεία “κλειδί” αποχωρεί από τον πυρηνικό σταθμό

Η Inter Rao μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της Ρωσίας, αποχώρησε από κονσόρτσιουμ που έχει αναλάβει την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια στο Ακούγιου της Τουρκίας. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 26 Οκτωβρίου, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Dunya.

Αν και οι λόγοι της απόσυρσης της Inter Rao από την κατασκευή του έργου δεν έχουν γίνει γνωστοί, η τουρκική εφημερίδα επισημαίνει την έντονη δυσαρέσκεια της Μόσχας από την εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν αναπτύξει οικονομική συνεργασία τα πρόσφατα χρόνια, περιλαμβανόμενης και της κοινοπραξίας για την ανάπτυξη του πυρηνικού σταθμού ενέργειας του Ακούγιου στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Η συμφωνία ορόσημο για το κτίσιμο εργοστασίου δυναμικής 4800 mεγκαβατ υπογράφτηκε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ρώσσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν το 2010, αλλά φαίνεται πως τώρα τίθεται υπό αμφισβήτηση καθώς οι δύο ηγέτες βρίσκονται ενώπιον διαφορών για σειρά ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, αναφέρει η Dunya.

Σημειώνεται ότι αν το ποσοστό συμμετοχής της εταιρείας στο έργο είναι πολύ μικρό, η αποχώρησή της θεωρείται στην Τουρκία ιδιαίτερης σημασίας, καθώς ο ιδιοκτήτης της Ιγκόρ Σεχίν ανήκει στο στενό περιβάλλον του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και είναι ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες της Ρωσίας.

Πηγή: hellasjournal.com – dunya.com