Τουρκία-Ρωσία: “Εταίροι”… αλλά σε χαμηλό δεκαετίας οι εισαγωγές φυσικού αερίου

Το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι αγορές του ρωσικού φυσικού αερίου από την Τουρκία έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδα τα τελευταία 10 χρόνια, ανέφερε η Gazprom. Οι ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου μειώθηκαν από 7,917 δισ. κυβικά μέτρα σε 4,522 δισ., σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2018, σύμφωνα με αναφορά του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Interfax.

Τα στοιχεία αυτά ήταν χαμηλότερα μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, όταν η Τουρκία εισήγαγε 4.323 δισ. κ.μ. Σημειώνεται ότι η Τουρκία επηρεάζεται από την υποτίμηση της λίρας και την οικονομική κρίση, η οποία επηρεάζει σημαντικά και την αγοραστική της δύναμη. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα αυξάνει τις αγορές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και τις εισαγωγές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) από την παγκόσμια αγορά.

Τον Απρίλιο, οι Πούτιν και Ερντογάν είχαν διαφωνήσει για την τιμή του φυσικού αερίου που πρέπει να αγοράζει η Άγκυρα από τη Ρωσία. Το 2016, η Gazprom είχε αναφέρει για τις εκπτώσεις που μπορεί να απολαμβάνει η Τουρκία για φυσικό αέριο στο πλαίσιο του σχεδίου του αγωγού Turkish Stream.

ΠΗΓΗ: https://vz.ru/